Vil du gerne beholde dine pæne og flotte tænder i mange år frem? Eller er det på tide at friske dine tandplejerutiner op? Så får du 8 tips til at få pænere tænder – og hvordan du kan blive ved med at have det. Særligt tips nummer 4 og 6 kommer bag på de fleste. Så læs med, og bliv klogere på tandsundhed og mundhygiejne.
Du ved sikker godt, at det er vigtigt at børste dine tænder ordentligt. Både for at de kan holde hele livet igennem – og fordi tænderne er noget af det første, folk lægger mærke til, når vi begynder at snakke med hinanden.
Så er tænderne ikke så flotte, som de var engang, er der mange, som begynder at blive nervøse for at åbne munden for meget – og f.eks. grine uhæmmet – når de er sammen med andre mennesker.
Men vidste du også, at en god nattesøvn har stor betydning for dine tænders sundhed – eller at det er rigtigt skidt for tænderne, hvis du snorker eller er meget stresset.
Det kan du alt sammen blive meget klogere på ved at læse de 8 tips, som vi giver dig til at få flottere og pænere tænder.
Det bedste ved det hele er, at hvis du bliver ved med at bruge tippene i hverdagen, holder dine tænder sig flotte i fremtiden.
1. Opbyg en grundig børsterutine, og børst tænder minimum 2 gange hver dag
De fleste af os har opbygget en tandbørsterutine, som vi lærte, da vi var børn. Derfor er det en god idé, løbende at følge op på, om ny forskning har givet anledning til ændringer i den måde, som vi bedst børster tænder på.
Samtidig er det vigtigt, at du børster tænderne korrekt. For 2 minutters usystematisk tandbørstning er næsten lige så skadeligt for tænderne, som hvis du ikke børstede dem. Så følg de guider vi linker til nedenfor (alt efter om du bruger en manuel eller elektrisk tandbørste), og brug badeværelsesspejlet til at tjekke, at du får børstet hver enkelt tand grundigt og korrekt.
Husk også at børste tungen eller bruge en tungeskraber til at fjerne bakterie- og andre belægninger på tungen med.
Vi børster gennemsnitlig tænderne i 45 sekunder
Et amerikansk studie viser, at vi gennemsnitlig børster tænder i 45 sekunder.
Ved at forlænge din tandbørstningsrutine til 2 minutter, fjerner du 26 % mere plak i forhold til at børste tænderne i 45 sekunder.
Lægger du yderligere et minut til de 2 minutter, så du børster tænder i 3 minutter, fjerner du op til 55 % mere plak i forhold til kun at bruge 45 sekunder på tandbørstningen.
Som minimum bør du også børste tænder 2 gange om dagen – morgen og aften. Du kan godt tilføje en tredje gang – eventuelt uden tandpasta – midt på dagen, så du får renset tænderne efter frokosten. Men børster du tænderne mere end det, kan du risikere at få blottet tandhalse og slibeskader på tænderne.
BONUSTIP: Undgå så vidt muligt at skylle munden efter tandbørstningen – hverken med vand eller mundskyllevæske. Det reducerer den beskyttende effekt af det fluorid, der er i tandpastaen. Kan du ikke undvære det, bør du bruge så lidt vand – og kun vand – som muligt.
Elektrisk eller manuel tandbørste?
Har du en god og effektiv tandbørsterutine, er en manuel tandbørste effektiv til at fjerne madrester, bakterier og plak fra tænderne.
Videnskabelige undersøgelser tyder dog på, at du over tid får en mere effektiv fjernelse af plak, ved at bruge en elektrisk tandbørste.
2. Husk at bruge tandtråd før tandbørstningen mindst én gang dagligt
Tandtråd er vigtig, hvis du vil holde dine tænder sunde og pæne. For tandtråden kan komme ind mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan. Her sidder der både madrester, bakterier og en stor del af den plak, som dannes i munden.
Plak og bakterier kombineret med stivelse og sukker fra madresterne er med til at producere en stærk syre. Får den lov at blive siddende, vil den med tiden opløse tændernes emalje og rodcement. Det øger risikoen for både huller i tænderne (caries) og tandkødssygdomme som tandkødsbetændelse og parodontitis.
Er du ny bruger af tandtråd, anbefaler vi, at du starter med at buge tandtråden minimum én gang hver dag, FØR du børster tænderne. Gerne om aftenen, hvor du har mere tid end om morgenen.
3. Begræns sukker- og syreholdige mad- og drikkevarer
Ligesom din krop afhænger dine tænders sundhed af, hvad du spiser. For ligesom resten af kroppen nyder tænderne godt af de vitaminer, mineraler og andre gode stoffer, som der er i en sund, varieret kost.
Men spiser og drikker du mange sukker- og syreholdige mad- og drikkevarer, øger du risikoen for at få både huller i tænderne, tandkødssygdomme og tanderosion.
Derfor er det en god idé at begrænse indtaget af disse mad- og drikkevarer – og f.eks. drikke syreholdige drikkevarer med et sugerør. Det reducerer kontakten til tænderne.
Følger du de 7 nye kostråd, som Fødevarestyrelsen har udgivet, giver du samtidig tænderne bedre forudsætninger for at holde sig sunde og raske.
Lær mere om, hvordan du spiser dig til sundere tænder. Her gennemgår vi samtidig de forskellige fødevaregruppers indvirkning på sundheden for dine tænder og mund.
4. Stress giver mere skrøbelige tænder
De fleste af os oplever at blive stressede. Det er en naturlig, menneskelig reaktion, som har været med til at holde os i live lige siden urtiden, når vi skulle flygte fra en fare. Så bliver du rastløs, når du er stresset, er det helt naturligt.
Men bliver du så stresset i hverdagen, at du ikke kan kontrollere det, viser en amerikansk undersøgelse, at det kan give dig en lang række sundhedsproblemer. Herunder med tænderne.
Stress udløser et hormon i kroppen, som kaldes kortisol. Piggene i dette hormon kan svække immunforsvaret og øge modtageligheden for at udvikle parodontitis.
Samtidig viser andre undersøgelser, at stress også reducerer spytmængden. Derved bliver du dårligere til at få vasket de bakterier væk på en naturlig måde, som er med til at danne plak i munden.
Visse antidepressive og angstdæmpende mediciner kan også gøre din mund mere tør. Det øger risikoen for huller i tænderne – og dårlig ånde.
Derudover kan stress øge risikoen for, at vi skærer tænder, bider hårdere sammen og får forkølelsessår.
5. Drik mere vand i hverdagen – særligt efter du har spist
Gennemsnitlig mister du omkring 1,8 liter vand i kroppen hver dag på grund af sved og naturlig vandladning. Erstatter du ikke denne vandmængde i løbet af dagen, får du helbredsmæssige problemer, som f.eks. mundtørhed, hovedpine og svimmelhed, ligesom du bliver søvnig.
Men det er ikke kun din krop, som har gavn af få tilført væske jævnligt i løbet af dagen. Også dine tænders sundhed nyder godt af et regelmæssigt væskeindtag. For vandet er med til at vaske madrester, løs plak og rester af sukker- og syreholdige drikkevarer væk fra tænder og mund.
Det er dog vigtigt, at du ikke erstatter noget af væskeindtaget med sodavand. For sodavand indeholder ofte mere koffein, end der er i en almindelig kop kaffe. Koffein virker vanddrivende, hvilket er med til at fremme dehydreringen af din krop.
Derfor er det en god idé at skylle munden efter med et glas vand. Dels for at rense munden, og dels for at opveje det væsketab, som koffeinen fremprovokerer.
Derudover bør du vænne dig til at drikke vand til og efter måltiderne – samt regelmæssigt gennem dagen – for at justere væskebalancen.
BONUSTIP: Fluorid i vandet styrker tænderne
Herhjemme tilsætter vi ikke fluorid til vandet på samme måde, som de gør i andre lande. For vores drikkevand har et naturligt indhold af fluorid, som er med til at styrke tænderne.
Mængden af naturligt fluorid i vandet varierer dog en del hen over landet. Den er lavest i Jylland og på Fyn, og høj på Sjælland og på Bornholm.
Den højeste naturlige koncentration af fluorid i drikkevandet finder du på sydspidsen af Sydsjælland og på Møn. Samt omkring Nakskov på Lolland, i Greve på Østsjælland og i et par forstadskommuner på Vestegnen vest for København. Her er der nogle steder, hvor de ligefrem er nødt til at reducere mængden af fluorid i drikkevandet, fordi den overstiger grænseværdien på 1,5 mg/l.
6. En god nattesøvn giver sundere tænder
En god nattesøvn er ikke kun med til at få dig til at vågne udhvilet og klar til dagens udfordringer. God nattesøvn er også med til at styrke dine tænders emalje og din generelle mundsundhed.
For i løbet af natten renser kroppen det såkaldte kardiovaskulære system – nok bedre kendt som blodkredsløbet. Derved øges transporten af kalcium og fosfater i blodet. Det er med til at styrke og reparere emaljen på tænderne, så de bliver mere modstandsdygtige over for påvirkninger fra syre og plak. Det er igen med til at reducere risikoen for huller i tænderne og tandkødssygdomme som tandkødsbetændelse og parodontitis.
Snorken er ikke godt for tænderne
Desværre byder søvnen også på en række udfordringer fortandsundheden og dermed dine tænder.
Snorker du – eller lider af søvnapnø – udtørres munden. Det giver bakterierne frit spil til at fordøje sukker og proteiner fra efterladte madrester og døde hudceller, fordi de ikke vaskes væk af dit mundvand.
Det fremmer bakterievæsken og dannelsen af andre mikroorganismer, som har en uheldig indflydelse på sundheden i din mund og kan være med til at danne plak og give huller i tænderne.
Derudover ødelægger snorken – og især søvnapnø – kvaliteten af din søvn. Derfor bør du kontakte lægen, hvis du tit oplever, at du vågner med tør mund om natten, fordi du har snorket. Eller vågner, fordi du ikke kan få luft.
Det er heller ikke sundt at skære tænder
En anden kedelig udfordring opstår, hvis du hører til dem, der ligger og skærer tænder om natten. Skærer du tit tænder om natten, har du nemlig en større risiko for at slide tænderne. Derudover kan du nemt få spændingshovedpiner, kæbesmerter eller ligefrem knække tænderne og få tandpine.
Så vågner du tit med kæbesmerter eller en dundrende spændingshovedpine, er det tydelige tegn på, at du skærer tænder. Det kan undgås ved, at du sover med en bideskinne. Samt får behandlet dine stresssymptomer og lært nogle afspændingsteknikker.
7. Drop cigaretter og andre tobaksprodukter
Både rygning og brug af andre tobaksprodukter er med til at skade vævet i munden. Samtidig mindsker det iltoptaget i blodet. Det øger risikoen for at få tandkødssygdomme, fordi immunforsvaret er afhængigt af ilt.
Derudover misfarver rygning og tobaksprodukter tænderne og kan give nogle grimme pletter på tænderne, som er svære at fjerne.
Endelig øger rygning og brugen af tobak risikoen for at få kræft i mundhulen.
8. Husk det regelmæssige tandlægetjek
Husker du at komme regelmæssigt til tandlæge, er der større chance for, at eventuelle problemer med tænder og tandkød bliver opdaget og udbedret i tide.
Samtidig får du foretaget en tandrensning, som fjerner de tandsten, som du ikke selv har mulighed for at fjerne. Det reducerer effektivt risikoen for, at du udvikler tandkødssygdomme.
Som tommelfingerregel bør du booke et tandlægetjek hvert halve år. Nogle har brug for at få tjekket tænderne oftere – og andre kan vente længere mellem hvert tjek. Det kan din tandlæge også rådgive dig om.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan får du pænere tænder?
Den bedste måde at få og opretholde pæne tænder er ved at pleje tænder og mund efter en fast, daglig rutine. Start med at rense mellemrummene mellem tænderne med tandtråd, skyl efterfølgende munden med mundskyl, og børst afslutningsvist tænderne i minimum 2 minutter. Du bør også undgå at ryge og bruge andre tobaksprodukter. Samt reducere indtaget af drikkevarer, der misfarver tænderne, såsom rødvin, kaffe og sodavand. Endelig bør du huske dine regelmæssige tjek hos tandlæge eller tandplejer, så du får sat ind mod tandproblemer, før de giver dig grimme tænder.