top of page

Tandforsikring – er den pengene værd?

Opdateret: 17. maj 2023

Markedet for tandforsikringer er lidt af en jungle – og det er ikke alle tandforsikringer, som er pengene værd. Samtidig er det tit lidt af en gråzone, hvorvidt og hvornår ulykkesforsikringen dækker dine tandskader. Læs med her, og bliv en smule klogere på tandforsikringer.


Tandforsikring – er den pengene værd?
Tandforsikring – er den pengene værd?

Brækker du en arm eller et ben, bliver du behandlet gratis på sygehuset.


Men får du en tandskade, skal du selv betale for behandlingen. Medmindre du har en tandforsikring.

Eller tandskaden sker ved et uheld eller en ulykke, som dækkes af din ulykkesforsikring.


Tandforsikring eller ulykkesforsikring


Faktisk er tandforsikringer lidt af en jungle. For der findes mange forskellige tandforsikringer – og skader på dine tænder er i nogle tilfælde også dækket af din ulykkesforsikring.


Så du er nødt til at gennemgå dine forsikringspolicer med en tættekam, hvis du vil være helt sikker på, hvordan du er dækket ind, hvis du får en tandskade. Samt spørge konkret ind til, hvordan du er dækket, hvis du vil være helt sikker.


Tandforsikringer fås i mange afskygninger


Generelt kan du få to forskellige former for tandforsikringer:

  • En tandforsikring, som dækker de tandskader som forsikringsselskabets ulykkesforsikring ikke dækker.

  • En tandforsikring, som dækker tandbehandlinger op til et vist beløb og i nogle tilfælde også tandeftersyn.

Hvor meget dækker tandforsikringen?


Hos nogle forsikringsselskaber er der en selvrisiko på fra 1.000 til 3.000 kroner på tandforsikringen. Hos andre træder dækningen gradvist i kraft, så du f.eks. kun får 20 % af dine udgifter dækket det første år, 40 % det næste og efterfølgende får 60 % dækket på behandlinger og 100 % på tandskader.


Hos andre dækker forsikringen efter regning. Altså sender du regningen ind til forsikringsselskabet efter tandlægebesøget, og så refunderer forsikringsselskabet det fulde beløb på regningen – minus eventuel selvrisiko.


Generelt dækker tandforsikringen kun sunde og raske tænder, og dækningen omfatter kun patientens del af regningen. Samtidig arbejder alle tandforsikringer med et årligt maksimumbeløb fra 20.000 kroner og opefter. Så koster tandlægebehandlingen mere end det, skal du selv betale resten.


Endelig stiller alle forsikringsselskaber et krav om, at tandlægebehandlingen skal foregå i Danmark hos en tandlæge med behandlingsaftale med den offentlige sundhedsforsikring.


Er dine tænder dækket af en ulykkesforsikring?


Din almindelige ulykkesforsikring dækker også visse former for tandskader.


Typisk er det sådan, at tandskader som følge af ulykker – hvis du f.eks. vælter på din cykel og knækker en tand eller slår en tand ud – er dækket af ulykkesforsikringen. Mens tyggeskader, hvor du f.eks. får tygget på noget hårdt, der ikke burde være i maden – og knækker tanden – ikke er dækket af ulykkesforsikringen.


Hos nogle forsikringsselskaber kan du også tegne udvidede ulykkesforsikringer, hvor tyggeskader også er inkluderet. Og hos andre er tyggeskader også inkluderet i den almindelige ulykkesforsikring.


Hvad dækker en tandforsikring?


Hvad der helt præcist er omfattet af tandforsikringen, afhænger af det enkelte selskab.

Typisk dækker en tandforsikring tandskader som f.eks.:

  • Knækket tand – giver ofte smerter, særligt når du tygger på noget. Tandlægen kan lime tanden sammen med en plastfyldning og evt. slibe tyggefladen, så den svageste del af tanden ikke belastes for meget fremadrettet. Er der allerede fyldninger i tanden, kan det være nødvendigt at sætte noget rundt om tanden for at holde den sammen. Tandforsikringen dækker dog kun, hvis tanden ikke var svækket, før skaden opstod.

  • Løs tand – opstår typisk, hvis du har fået slået noget ind på tanden, f.eks. fordi du er faldet. Er tanden ikke særlig løs, kan tandlægen understøtte den, så den gror fast af sig selv. Og ellers kan tandlægen fæstne tanden igen på andre måder. Eller erstatte den med en stifttand. Tandforsikringen dækker kun løse tænder, hvis tanden og tandkødet er sundt, og du ikke har parodontitis.

  • Forskubbet (displaceret) tand – kaldes også indslået, fordi den er trykket op i kæbeknoglen. Her vil tandlægen tage et røntgenbillede af tand og kæbeknogle og efterfølgende afgøre, om tanden kan lirkes ud igen ved hjælp af en lille operation eller med en bøjlebehandling. Eller om den eventuelt selv kan vokse ud på plads. Tandforsikringen dækker kun, hvis du ikke har kendte problemer med tænder eller tandknogle i det område, hvor den forskubbede tand sidder.

  • Udslået tand – kræver øjeblikkelig handling. Skyl, og sæt om muligt tanden tilbage i munden, eller opbevar den i vand, undgå at røre roden, og søg straks tandlæge. Tandlægen vil så undersøge, om tanden kan fastgøres igen, samt hvorvidt du skal behandles med antibiotika og have en stivkrampevaccination. Tandforsikringen dækker normalt udslåede tænder, som ikke i forvejen var løse eller svækkede på anden måde.

Er tandskaden sket som følge af en ulykke, vil de fleste ulykkesforsikringer også dække ovenstående tandskader på de samme vilkår som en tandforsikring.


Hvad dækker en tandforsikring ikke?


Ligesom med dækningen er der stor forskel på, hvad tandforsikringerne og ulykkesforsikringerne IKKE dækker.


Hos alle forsikringsselskaber er det sådan, at ulykkesforsikringen kun dækker tandskader, som er forårsaget af en ulykke eller et uforudset uheld. F.eks. dækkes tyggeskader som følge af fremmedlegemer i maden ikke hos nogle forsikringsselskaber.


Generelt dækker tandforsikringerne ikke tandskader (og eventuelt tandbehandlinger), hvor:

  • Behandlingsbehovet er opstået, før tandforsikringen blev tegnet.

  • Behandlingsbehovet opstår inden for et vist antal måneder efter ikrafttrædelse.

  • Tænder og tandkød havde sygdomme, som var kendt ved køb af tandforsikring.

Derudover dækker tandforsikringer ikke:

  • Almindelige tandeftersyn, -rensninger og -reguleringer.

  • Proteser – men oftest dækkes skader på proteserne efter samme vilkår som tænder.

  • Alle former for kosmetiske behandlinger, som f.eks. tandblegning med videre.

Hvad koster en tandforsikring?


Ligesom vilkårene er der stor forskel på, hvad tandforsikringer koster.


Vælger du den dyreste form for tandforsikring, betaler du i omegnen af 150 kroner pr. måned. Men så dækker forsikringen også dine halvårlige tandeftersyn. Det får næsten udgiften til at gå lige op med prisen på de to eftersyn.


Hos andre betaler du et fast årligt beløb på mellem 600 og 2.000 kroner og har så en større eller mindre selvrisiko. Selvrisikoen afhænger oftest af, hvor meget du betaler for forsikringen om året. Betaler du et lavt årligt beløb, har du typisk en høj selvrisiko, og betaler du et højt årligt beløb, har du en lavere selvrisiko.


Er en tandforsikring pengene værd?


Værdien af en tandforsikring er et meget individuelt spørgsmål, som i den sidste ende handler om din privatøkonomi, og hvor stor indflydelse en alvorlig tandskade vil have på den.

Så for de fleste er det formålstjenesteligt at tegne en tandforsikring. For tandskader kan hurtig blive dyre at få behandlet.


Omvendt er det også vigtigt at undersøge helt præcist, hvordan din ulykkesforsikring dækker dig, hvis du kommer ud for en tandskade som følge af en ulykke eller et uheld. Hovedparten af de tandskader som sker, opstår nemlig på den måde.


Så i den sidste ende handler det om at se på, hvor godt du er dækket af din ulykkesforsikring – og ud fra det vurdere, hvor stor risiko du har for at få en tandskade, som IKKE er dækket af ulykkesforsikringen.


Og hvor meget du er villig til at betale for tandforsikringen, så du undgår en høj selvrisiko.


Alt efter din privatøkonomiske formåen kan det også være relevant at overveje, om du skal tegne en tandforsikring, som også dækker alle andre tandbehandlinger. Som f.eks. huller i tænderne. Samt måske også betaler for de halvårlige tandeftersyn.


Hvad dækker den offentlige sygeforsikring?


Generelt giver den offentlige sygeforsikring tilskud til almindelige tandbehandlinger, som f.eks.:

  • undersøgelse

  • forebyggende behandling

  • behandling af huller (caries)

  • tandkødsbetændelse (paradentose)

  • rodbehandling

  • tandudtrækning under lokalbedøvelse

  • visse former for tandkirurgi

Tilskuddet afhænger af, hvilken sygesikringsgruppe du tilhører.


I særlige tilfælde kan du søge om yderligere dækning af dine tandlægeregninger til f.eks. tandskader hos din kommune. Men kun hvis du ikke er dækket af en ulykkes- eller anden forsikring med dækning af tandskader.


Modtager du kontanthjælp, kan du få dækket op til:

  • 100 % på den del af dine udgifter til tandpleje, som overstiger 600 kroner om året, indtil du er 25 år.

  • 65 % på den del af dine udgifter til tandpleje, som overstiger 600 kroner om året, fra du er 25 år og opefter.

Modtager du uddannelseshjælp, kan du få dækket op til 100 % på den del af dine udgifter til tandpleje, som overstiger 600 kroner om året, indtil du er 29 år.


Hvad dækker Sygeforsikringen Danmark?


Som udgangspunkt giver Sygeforsikringen Danmark et yderligere tilskud til den samme type tandbehandlinger som den offentlige sygeforsikring. Samt tilskud til stort set alle andre former for tandbehandlinger, som ikke får tilskud fra den offentlige sygesikring. Hvor stor dækningen er, afhænger af, hvilken gruppe du har valgt i Sygeforsikringen Danmark.


Derudover dækker Sygeforsikringen Danmark alle tandlægebehandlinger 100 % for unge mellem 16 og 25 år.


Ofte stillede spørgsmål


Hvilken tandforsikring er bedst?

Det er vanskeligt at sige, hvilken tandforsikring der er bedst, da det afhænger af individuelle behov og præferencer. Værdien af en tandforsikring afhænger i den sidste ende af din privatøkonomi, og hvor stor indflydelse en alvorlig tandskade vil have på den. Samt hvilken dækning tandforsikringen giver dig, hvor meget den koster, og hvilken dækning dine andre forsikringer giver dine tænder.

Hvad koster en tandforsikring?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page