top of page

Manuel eller elektrisk tandbørste – hvad skal du vælge?

Opdateret: 17. maj 2023

Er elektriske tandbørster bedre end manuelle? Flere studier synes at dokumentere, at elektriske tandbørster er bedre til at reducere plak, tandkødsbetændelse og parodontitis. Men de viser også, at det ikke er lige meget, hvilken elektrisk tandbørste du vælger – og at der kan være forskelle i udbyttet, alt efter hvem du er. Læs med her, og få alt at vide om forskellen mellem elektriske og manuelle tandbørster.


Manuel eller elektrisk tandbørste – hvad skal du vælge?
Manuel eller elektrisk tandbørste – hvad skal du vælge?

Lige siden de første elektriske tandbørster dukkede op i 1960’erne, har det været diskuteret, hvorvidt de gav en bedre mundhygiejne end den traditionelle, manuelle tandbørste.


Gennem årene er der foretaget flere studier. Resultaterne af disse viser, at både manuelle og elektriske tandbørster forbedrer din mundhygiejne, hvis du bruger dem korrekt.


Det vil sige, at du børster dine tænder 2 gange hver dag i mindst 2 minutter pr. gang. Samt bruger tandtråd minimum én gang om dagen. Og eventuelt supplerer med at bruge mundskyl før tandbørstningen.


Er elektriske tandbørster bedre end manuelle?


De videnskabelige undersøgelser synes også at dokumentere, at elektriske tandbørster fjerner mere plak end en manual tandbørste på både kortere og længere sigt. Samt at de er bedre til at reducere udviklingen af tandkødsbetændelse og parodontitis.


En stor, amerikansk undersøgelse fra 2014 viser således, at 11 procent af deltagerne oplevede en reduktion af plak allerede inden for de første 1-3 måneders brug, mens 21 procent først opnåede dette efter mere end 3 måneder.


Til gengæld synes der at være stor forskel på, hvor godt de forskellige typer af elektriske tandbørster holder tænderne rene:

  • Roterende og oscillerende elektriske tandbørster er bedre til at reducere plak og tandkødsbetændelse end en manuel tandbørste på kortere og længere sigt.

  • Ultrasoniske elektriske tandbørster reducerer plak og tandkødsbetændelse på kortere sigt, men har ingen effekt på længere sigt.

  • Elektriske tandbørster med cirkulære eller side til side bevægelser adskiller sig ikke mærkbart fra de manuelle børster.

Altså er det ikke lige meget, hvilken elektrisk tandbørste du vælger, hvis du skal have et bedre resultat ud af tandbørstningen end med en manuel tandbørste.


Skal jeg så skrotte den manuelle tandbørste?


Alle har i princippet gavn af at skifte den manuelle tandbørste ud med en elektrisk tandbørste.

Men det betyder ikke, at du absolut skal skifte til en elektrisk tandbørste.


For bruger du den rigtige børsteteknik, kan du sagtens holde bakterier og plak nede på et acceptabelt niveau med den manuelle tandbørste.


Men døjer du med blottede tandhalse, eller tilhører du en af de 5 særlige grupper, vi gennemgår længere nede i artiklen? Eller bruger du ikke den rigtige børsteteknik med den manuelle tandbørste?

Så får du en lang række fordele ved at gå over til en elektrisk tandbørste.


Hvilke krav bør du stille til en elektrisk tandbørste?


For at opnå den største effekt af den elektriske tandbørste bør den som minimum være udstyret med en timer. Det sikrer, at du får børstet tænderne i de minimum 2 minutter pr. gang, som anbefales af tandlæger og tandplejere.


Samtidig bør din nye eltandbørste også være udstyret med en indikatorfunktion, som fortæller dig, om du børster for hårdt eller for blødt med tandbørsten. For børster du dine tænder for hårdt, kan der nemt opstå børsteskader på tænderne, ligesom tandhalsene kan blive blottet. Det kan medføre isninger i tænderne, som er et stort problem for mange.


Derudover anbefaler vi, at du vælger et børstehoved med en blød tandbørste uden alt for stort børstehoved. Samt at du husker at udskifte tandbørsten på den elektriske tandbørste hver 3. måned. Eller lige så snart børstefibrene begynder at stritte ud til siderne på tandbørstehovedet, eller tandbørsten selv beder om, at du udskifter hovedet.Hvilke krav bør du stille til en manuel tandbørste


Vælger du at fortsætte med at bruge den manuelle tandbørste, bør du i princippet stille nøjagtig de samme krav til tandbørsten, som der stilles til den elektriske tandbørste.


Altså bør du vælge en blød tandbørste med et hoved, der ikke er alt for stort, så du nemt kan børste de bagerste tænder i tandrækken. Og udskifte den hver 3 måned, eller så snart børsterne begynder at stritte ud til siderne.


Derudover bør du anvende den rigtige børsteteknik. Det vil sige gnubbemetoden frem for skrubbemetoden. Derved kan du undgå slibeskader på tænderne samt at få blottet tandhalsene på grund af forkert børsteteknik.5 grupper, som har ekstra god gavn af en elektrisk tandbørste


Selvom alle med fordel kan skifte til en elektrisk tandbørste, er der især 5 grupper af tandbørstebrugere, hvor det giver ekstra god mening at skifte til en elektriske tandbørste.


Det drejer sig om:


Børn


Mange er i tvivl om, hvorvidt børn gerne må bruge en elektrisk tandbørste eller ej. Det må de. For den elektrisk tandbørste giver en mere effektiv bekæmpelse af plak og tandkødsbetændelse.


Hos børn fra 8 årsalderen og opefter fjerner eltandbørsten 12,8 % mere plak end den manuelle tandbørste. Særligt på de store kindtænder bagerst i munden, som kan være svære at komme til at børste. Her er der målt en forbedring på op til 74,9 % i forhold til en traditionel, manuel tandbørste.


Endelig er den elektriske tandbørste nemmere at bruge end den manuelle, når forældrene børster børnenes tænder.


Folk, som får rettet tænder


Er du i gang med at få rettet tænder og går med bøjle eller anden form for tandretningsapparatur, kan du få et særligt såkaldt ortodonti-børstehoved til din elektriske tandbørste.


Det giver en mere effektiv børstning af både tænder og bøjle.


Folk med parodontitis


Har du fået konstateret parodontitis, viser undersøgelser, at du opnår en bedre reduktion af plak og en signifikant mindskning af både tandkødsbetændelse og dybden på tandkødslommerne ved at bruge en elektrisk tandbørste.


Folk med implantater


Har du tandimplantater, kan du få særlige børstehoveder til den elektriske tandbørste, som hjælper dig med at holde implantaterne rene og fri for plak. Effekten af den elektriske tandbørste kan ses i en signifikant reduktion af plak allerede efter en måned.


Efter 3 måneder er plakreduktionen forbedret yderligere hos dem, som bruger elektrisk tandbørste. Men hos dem som bruger manuelle tandbørster, forværres mængden af plak efter 3 måneder.


Reduktionen af plak giver en lavere risiko for at udvikle peri-implantitis. Det er en betændelsessygdom, som kan opstå i tandkødet og -knogler omkring et implantat.


Folk med funktionsnedsættelser


Hos personer med funktionsnedsættelser, som selv er i stand til at børste tænder, ses der en lige så god reduktion af plak med en manuel som med en eltandbørste.


Det samme er tilfældet hos plejeafhængige ældre. Dog synes plejepersonalet, at det er væsentligt lettere at børste tænder på den ældre med en elektrisk tandbørste.


Få hjælp til at børste tænderne mere effektivt


Uanset om du vælger at bruge en manuel eller elektrisk tandbørste, kan du forbedre både tandpleje og mundhygiejne ved hjælp af tandplejeappen Adent Health.


Appen anvender en kunstig intelligens til at vurdere din tand- og mundhygiejne ved hjælp af en række billeder, som du tager med kameraet på din smartphone. Appen instruerer dig i at tage billederne og stiller dig samtidig en række spørgsmål om din daglige tandplejerutine.


Baseret på 40.000 tandlægetimers erfaring med tand- og mundsundhed analyserer appen så dine billeder og svar. Og kommer med en række anbefalinger til, hvordan du kan forbedre både din tandplejerutine og få en bedre børsteteknik.


Hent appen her til enten iOS eller Android.


Ofte stillede spørgsmål


Er det bedre at bruge elektrisk tandbørste?

Flere studier synes at dokumentere, at elektriske tandbørster er bedre til at reducere plak, tandkødsbetændelse og parodontitis. En elektrisk tandbørste gør det også lettere at opretholde en god mundhygiejne, fordi den er nemmere at anvende end en manuel tandbørste. De fleste elektriske tandbørster har også en timer, der kan hjælpe dig med at børste i to minutter, sådan som det anbefales af tandlægerne. Endelig har de fleste elektriske tandbørster også en tryksensor, der fortæller dig, om du børster for hårdt, så du undgår børsteskader på dine tænder.

Er der forskel på elektriske tandbørster?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page