top of page

Sådan børster du tænder med en elektrisk tandbørste

Opdateret: 17. maj 2023

Selv om en elektrisk tandbørste umiddelbart virker nem og ligetil at bruge, kan du ikke bare overføre din sædvanlige tandbørsterutine og forvente at få et bedre resultat. For så går du let glip af de særlige fordele, som den elektriske tandbørste giver. Læs med her, og få en trin-for-trin-guide til at få en bedre mundhygiejne med en eltandbørste.


Sådan børster du tænder med en elektrisk tandbørste
Sådan børster du tænder med en elektrisk tandbørste

En elektrisk tandbørste lyder umiddelbart som en genvej til at få renere tænder. For når tandbørsten selv gør en del af arbejdet, må resultatet jo nødvendigvis blive bedre.


Men helt så enkelt er det ikke.


Glem ikke grundreglerne for god mundhygiejne


For det er ikke nok bare at begynde at bruge en elektrisk tandbørste, og så bliver dine tænder på magisk vis renere. Særligt ikke hvis du har en mangelfuld tandplejerutine i dag og overfører den uforandret til den elektriske tandbørste.


Skal du have den fulde effekt af den elektriske tandbørste, er du fortsat nødt til at følge de generelle anbefalinger om at bruge tandtråd mindst en gang om dagen og eventuelt supplere med mundskyllevæske forud for tandbørstningen.


Samtidig er det vigtigt, at du børster tænderne i de anbefalede 2 minutter, hver gang du bruger eltandbørsten. Det hjælper timerfunktionen dig med, ligesom den også fortæller dig, hvornår det er tid til at skifte fra over- til undertænder (eller omvendt).


Endelig er det naturligvis vigtigt, at du børster tænderne på den rigtige måde.


Sådan børster du tænder med en elektrisk tandbørste


Herunder følger en trin-for-trin-vejledning i, hvordan du børster tænderne mest effektivt med en elektrisk tandbørste.


Under hele processen er det vigtigt, at du holder tandbørstehovedet korrekt. Det gør du, når børsterne har et let tryk vinkelret på tandsiderne og tandkødet, så børsterne også berører tandkødsranden. For både bakterier og plak har nemmere ved at sætte sig i overgangen mellem tand og tandkød. Derfor er det ekstra vigtigt at få dette område med.


Tilsvarende skal du holde børsterne vinkelret med et let og ensartet tryk på tyggefladerne, når du børster disse. Trykket på tænderne regulerer du ved at holde øje med trykindikatoren på tandbørsten. Lyser den op eller rødt, børster du tænderne for hårdt.


Selve tandbørstningen bør følge denne fremgangsmåde:

 1. Kom tandpasta på børstehovedet i en mængde, som svarer til størrelsen på en ært.

 2. Start med ydersiden af tænderne, og kør rundt langs først overmund og så undermund – eller omvendt.

 3. Bevæg børstehovedet fra tand til tand, og lad det arbejde et par sekunder på hver tand, før du fortsætter. Undgå at bevæge den elektriske tandbørste for meget i vandrette eller lodrette bevægelser – det roterende eller vibrerende børstehoved sørger nemlig selv for at fjerne plakken.

 4. Gentag herefter på indersiden af tænderne i henholdsvis over- og undermund efter tur.

 5. Afslut tandbørstningen med at børste tyggefladerne i over- og undermund.

 6. Selve tandbørstningen skal tage minimum 2 minutter. Her kan du med fordel få hjælp af den indbyggede timer. Så lær den og dens signaler at kende.

 7. Efter du har børstet tænderne, kan du med fordel slutte af med at børste oversiden af tungen. Eller anvende en særlig tungeskraber.

Efter tandbørstningen skal tænderne føles helt glatte, når du mærker på dem med tungen.


Undgå så vidt muligt at skylle munden med vand efter tandbørstningen. Eller brug så lidt vand som muligt. Og undlad at spise og drikke noget den første time efter, du har børstet tænderne.


Hvordan renser du en elektrisk tandbørste?


Ligesom når du har børstet tænder med en manuel tandbørste, skal børstehovedet skylles på den elektriske tandbørste efter endt tandbørstning.


Alt efter hvilken eltandbørste du har, bør du også skylle selve håndtaget på tandbørsten. På nogle modeller kan børstehovedet tages af og skylles for sig. Kan det det, bør du gøre det efter hver tandbørstning. Følg vejledningen på den elektriske tandbørste, du har købt.


Husk også at ryste overskydende vand ud af børstehovedet og tørre det og håndtaget af, før du stiller den til opbevaring i oprejst position. Og sæt først den elektriske tandbørste ind i toiletskabet, når den er tør. Derved reducerer du risikoen for bakterievækst og udvikling af mug- og skimmelsvamp. Også i toiletskabet.


Hvilken elektrisk tandbørste skal du vælge?


Som minimum anbefaler vi, at du køber en eltandbørste med timer-funktion og trykindikator. Det hjælper dig til at børste tænderne længe nok og reducerer risikoen for at få slibeskader. De nævnte funktioner findes på selv nogen af de billigste, elektriske tandbørster.


Derudover findes en række andre praktiske funktioner, ligesom du kan få elektriske tandbørster, som kan rådgive dig om din tandbørstning ved hjælp af en app. Jo flere af disse funktioner eltandbørsten tilbyder, jo dyrere bliver den.


Generelt kan markedet for elektriske tandbørster opdeles i 3 grupper:


De billige under 200 kroner

Denne type elektriske tandbørster tilbyder kun de mest basale funktioner og fås enten med batterier eller som genopladelige tandbørster.


De tilbyder typisk:

 • Indbygget 2 minutters timer.

 • Tryksensor/trykkontrol med indikator.

 • Anvender typisk roterende børstebevægelser.


Mellemklassen fra 200-700 kroner


Disse elektriske tandbørster tilbyder flere funktioner, er genopladelige og kan bruges i længere tid mellem hver opladning.


De tilbyder typisk:

 • Indbygget 2 minutters timer.

 • Tryksensorer/trykkontrol med indikator.

 • 2-4 børsteindstillinger (f.eks. sensitive, gum care, whitening, everyday).

 • Fås med enten roterende eller roterende og oscillerende børstebevægelser.

 • Rejseetui.

Derudover er disse eltandbørster ofte mere støjsvage end de helt billige modeller.


Highend eltandbørster (+700 kroner)


I den høje ende af prisskalaen får du en genopladelig elektrisk tandbørste med langt mellem opladningerne og et højere antal rotationer i minuttet end de billigere modeller. Det betyder, at de rengør tænderne bedre. Samtidig kan du forvente, at tandbørsten er mere lydsvag, holder længere, og tit er der også ekstra garanti på disse modeller:

 • Indbygget 2 minutters timer.

 • Tryksensorer/trykkontrol med indikator.

 • 4-7 børsteindstillinger (f.eks. sensitive, gum care, whitening, everyday).

 • Fås med enten roterende, roterende og oscillerende eller ultrasoniske børstebevægelser.

 • Display med indikatorer for børsteeffektivitet og andre tjekpunkter.

 • Mulighed for brug med tilhørende app.

 • Rejseetui – eventuel med indbygget powerbank for opladning.


Få hjælp til at børste tænderne rigtigt med en elektrisk tandbørste


Som vi har været inde på, fås de mest avancerede elektriske tandbørster i dag med deres egen app. Den vurderer effekten af din tandbørstning med eltandbørsten ud fra de informationer, som tandbørstens sensorer opsamler undervejs.


Men faktisk kan du helt gratis få en endnu smartere hjælp til at få en bedre tandpleje og mundhygiejne ved hjælp af tandplejeappen Adent Health.


Det er en app, som anvender en kunstig intelligens til at vurdere din tand- og mundhygiejne. Det sker på baggrund en række billeder, som appen vejleder dig til at tage med din smartphone. Samt dine svar på nogle få spørgsmål.


Den kunstige intelligens er udviklet på baggrund af 40.000 tandlægetimers erfaring med tand- og mundsundhed.


Baseret på en analyse af billederne og dine svar kommer den kunstige intelligens med en anbefaling til de tandplejeprodukter, der passer bedst til dine behov. Samtidig kommer appen med gode råd til, hvordan du forbedrer din tandpleje med bl.a. en bedre børsteteknik.


Efterfølgende kan du så holde øje med dine fremskridt ved at tage nye billeder og svare på nye spørgsmål med jævne mellemrum.


Du kan hente appen her til smartphones med både iOS og Android.


Ofte stillede spørgsmål


Hvordan børster du tænder med en elektrisk tandbørste?

Start med at komme tandpasta på størrelse med en ært på børstehovedet. Sæt derefter tandbørsten i munden, tænd den, og bevæg børsten fra tand til tand. Lad børstehovedet arbejde et par sekunder på hver tand og gå så videre til den næste tand. Fortsæt sådan, til du har børstet alle tre flader på tænderne i både over- og undermund. Afslut med at børste tungen, og undlad så vidt muligt at skylle munden med vand. Det mindsker effekten af fluoridbelægning på tænderne fra tandpastaen.

Hvordan virker en elektrisk tandbørste?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page