top of page

Sådan spiser du dig til sundere tænder

Opdateret: 17. maj 2023


En sund kost er ikke kun godt for din krop og din fysik. Har du sunde kostvaner, får du også sundere tænder. Så spiser du en varieret kost bestående af både frugt, grøntsager, fuldkorn og protein- og kalciumrige fødevarer, får du både en sundere krop, sundere tænder og kan ligefrem forebygge tandproblemer via kosten. Læs med, og find ud af, hvad du skal spise – og hvad du bør undgå.


Sådan spiser du dig til sundere tænder
Sådan spiser du dig til sundere tænder

Vi ved alle sammen godt, at sukker er skidt for tænderne. Det har vi lært, lige fra vi var små. For sukker er en ren lækkerbisken for de bakterier i munden, som skaber karies og øger risikoen for at få tandkødsproblemer, som f.eks. tandkødsbetændelse og parodontitis.


Samtidig ved de fleste af os også godt, at den syre som er i mange læskedrikke, vin, eddiker og frugter, er mindst lige så skadelig for tænderne som sukker. Derfor hjælper det ikke på tandsundheden at vælge en sukkerfri variant af din favoritlæskedrik.


Men vidste du, at der også findes fødevarer, som ligefrem kan give dig sundere tænder?


Hvilke fødevarer er sunde for tænderne?


Det heldige er, at det stort set er de samme fødevarer, som er sunde for din krop, der også er gode for dine tænders sundhed. Så følger du Fødevarestyrelsens 10 kostråd, er du godt på vej til at få både sundere tænder, tandkød og mundhule.


Ja, faktisk viser undersøgelser af både børn og voksne, at vi instinktivt har en god fornemmelse for, hvad der er sundt for både vores krop og vores tænder. Bortset fra at mange børn stadig tror, at de meget sukkerholdige morgenmadsprodukter, som f.eks. Golden Bridge Honey Pops, er sunde for dem. Således udpegede flere børn end voksne disse produkter som sunde i en amerikansk undersøgelse af børn og voksnes viden om fødevarers sundhed.


Frugt og grøntsager indeholder vigtige vitaminer


Spiser du frugt og grøntsager, får du tilført en masse vitaminer, som er med til at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen, som f.eks. tandkødsbetændelse (gingivitis).


En del frugter, som f.eks. citrusfrugter, jordbær og æbler, indeholder dog også syre. Dog ikke i samme grad som de syreholdige læskedrikke. Så medmindre du virkelig overspiser syreholdige frugter, risikerer du ikke de samme alvorlige syreskader på emaljen, som de syreholdige læskedrikke giver.


Dog er det altid en god idé at skylle munden efter med vand, når du har spist syreholdige frugter. Det samme kan du også med fordel gøre, når du har spist sukkerholdige fødevarer.


Kalciumrige fødevarer giver kalk til tænderne


En anden vigtig børnelærdom er, at mælk er godt for tænderne på grund af det høje indhold af kalcium. Det giver ekstra kalk til knogler og tænder, så de bliver stærkere. Det samme gælder andre fedtfattige mælkeprodukter, som f.eks. yoghurt, kefir, skyr, ost og så videre.


Men der findes også en række andre sunde kalciumholdige fødevarer, som hjælper dig til sundere tænder. F.eks. tofu, laks, mandler og mørkegrønne bladgrøntsager, som f.eks. grønkål, broccoli og spinat.


Kød og fed fisk


Kød og fed fisk indeholder mange af de samme sunde ingredienser, som også indgår i de fødevarer, der allerede er omtalt. Derudover øger det spytproduktionen, når vi tygger på kødet. Det ekstra spyt gør det lettere at få skyllet syrer og bakterier væk fra tænder og mund.


Dog er det en god idé at reducere indtaget af friturestegt og paneret kød. For begge dele indeholder oxysteroler, akrylamider og acrolein, som er skadelige for tænderne. Det øger risikoen for karies.

Fuldkorn, nødder og grove grøntsager hjælper med at fjerne plak fra tænderne


Hver gang du spiser fuldkornsprodukter, nødder, grove grøntsager og anden mad, som kræver lidt flere kræfter at tygge, hjælper det dig med at fjerne plak fra tænderne.


Grove grøntsager er rodfrugter, som gulerod, rødbede og pastinak, samt kål, som broccoli, blomkål og kålhoveder.


For dels hjælper den mekaniske effekt fra at tygge de lidt hårdere madvarer med at løsne plak, og dels sætter det ekstra gang i spytproduktionen, som kan vaske den løse plak væk. Samtidig sætter de grovere fødevarer sig ikke som en film på tænderne på samme måde som bløde fødevarer gør.


Derudover indeholder nødder masser af kalcium og fosfor, ligesom mandler, paranødder og cashewnødder hjælper med at bekæmpe de bakterier, som giver huller i tænderne. Og jordnødder indeholder ekstra meget D-vitamin. Det er godt for både tænder og tandkød.


Endelig stimulerer cashewnødder den spytproduktion i munden, som er med til at vaske de bakterier væk, som giver plak.


Altså er nødder både sundt i maden, og som en sund og tandrensende snack mellem måltiderne.


Vand og kakaomælk


Skal du vælge en læskedrik, kan du med fordel drikke kakaomælk. Her får du både lidt kalcium til tænderne, og undgår de kraftige emaljeskadende syrer, som du finder i mange sodavand, juicer og saftevand. Dog bør du undgå de sukkerholdige varianter, som tit indeholder lige så meget sukker som en cola.


Derudover anbefales det at drikke vand til og efter alle dine måltider – også mellemmåltiderne. Det er med til at skylle munden for både syrerester, bakterier og madrester, som både kan give emaljeskader og huller i tænderne. Samt fremme udviklingen af dårlig ånde.


Kaffe og te


Kan du ikke undvære din varme kop kaffe, er der som sådan ikke noget, der er skadeligt for tænderne i kaffen. Dog skal du regne med en vis misfarvning af tænderne, hvis du drikker mere end et par kopper kaffe om dagen.


Det samme gælder te. De fleste te-typer indeholder dog også garvesyre, som kan give syreskader på tænderne.


Både kaffe og te – særlig sort og grøn te – indeholder også såkaldte polyfenoler. De fungerer som en antioxidant, der reducerer celleskader og inflammationer, som i f.eks. tandkødsbetændelse.


Rosiner og tranebær kan også være sunde snacks


Ligesom nødder kan rosiner og tranebær være sunde snacks for tænderne. Det skyldes, at de ligesom te og kaffe indeholder polyfenoler, som reducerer betændelsestilstande.


Friske tranebær forstyrrer desuden den proces, som danner plak. Og rosiner indeholder såkaldt oleanolsyre. Den menes at reducere de bakterier, som forårsager huller i tænderne. Samt de bakterier som kan fremme dannelsen af parodontitis.


Men pas på: Særligt tørrede tranebær – men også rosiner og mange andre tørrede frugter – er tit ”berigede” med sukker af hensyn til smagen. Derfor er det en god idé at tjekke ingredienslisten på pakken på de tørrede tranebær og rosiner, før du køber dem. Samtidig er det meget klistrende fødevarer, som nemt sætter sig fast i fordybningerne på tændernes tyggeflader og mellem tænderne.


Hvilke føde- og drikkevarer er usunde for mine tænder?


Vi har allerede været inde på sukkerets skadelige virkninger på tandsundheden. Samt de syreholdige læskedrikke, frugter og garvesyre i te.


Garvesyre


Garvesyre – også kendt som tannin – finder du også i vin, visse frø og planter. Og ligesom med te kan det give syreskader på tænderne, hvis du indtager det i større mængder. Samtidig er tannin også en antioxidant, som hæmmer inflammationer i kroppen.


En anden ulempe ved garvesyre er, at tænderne misfarves af stort set alle de produkter, som indeholder det.


Andre syreholdige drikkevarer, frugter og fødevarer


Som allerede nævnt er frugter som jordbær og citrusfrugter syreholdige. Det samme gælder f.eks. tomater. Men ligesom med frugterne er det først, hvis du spiser rigtig mange tomater, at syren bliver et problem. Men drikker du juicer af disse frugter, får du en langt større koncentration, som kan være med til at øge risikoen for syreskader.


Du finder også skadelige syrer i cidere, alkopops, som f.eks. Breezers, samt i syrligt slik, som f.eks. vingummi og bolsjer.


Derfor bør du ikke drikke eller spise større mængder af disse fødevarer, ligesom vi anbefaler dig at skylle munden med vand, efter du har spist eller drukket dem.


Børst ikke tænder, lige efter du har spist sødt eller syrligt


Omvendt er det ikke nogen god idé at børste tænder, lige efter du har spist noget sødt eller syrligt. Særligt syrlige produkter.


Børster du tænderne lige efter, du har indtaget syrlige mad- eller drikkevarer, risikerer du, at tandbørsten virker som et mekanisk slibeinstrument, som skader tænderne, fordi tandemaljen er blevet ”blødgjort” af syren.


Tilsvarende bør du også vente mindst en time efter tandbørstningen, før du drikker sure, syreholdige drikkevarer.


Slankekure og ensformig kost har også indflydelse på tænderne


Som allerede nævnt anbefaler vi, at du spiser en varieret kost. For slankekure og ensformig kost kan have en negativ indflydelse på tændernes sundhed.


Keto-kurens indvirkning på tandsundhed


Har du f.eks. kastet dig over Keto-kuren for at forbrænde ekstra meget fedt fra kroppen, har det både fordele og ulemper for din tandsundhed.


Manglen på sukker og andre kulhydrater reducerer således dannelsen af plak og mindsker risikoen for at få huller i tænderne (karies).


Men samtidig resulterer det lavere indtag af frugt og kulhydrater, at du kommer til at mangle en række vigtige vitaminer og mineraler, som er gode for både kroppen, tændernes og mundens sundhed.


High-carb kurens indvirkning på tandsundheden


Vælger du at gå den modsatte vej og køre en diæt med et højt indtag af kulhydrater, får du nemt skabt et surt miljø i munden. Det fremmer syreopbygningen og bakterievæksten, hvilket øger risikoen for at få både emaljeskader og karies.


Fordele og ulemper ved at spise vegansk eller vegetarisk


Vegansk og vegetarisk kost synes at mindske risikoen for tandkødsbetændelse. Til gengæld øges risikoen for karies og tanderosion. Særligt hos de veganere, som erstatter kommercielt produceret tandpasta med gamle husråd for at reducere risikoen for at indtage animalske produkter – eller bruger f.eks. sæbe eller shampoo i stedet.


En god mundhygiejne reducerer kostens skadelige effekter på tænderne


Vil du minimere den skadelige virkning, som kosten har på dine tænder, bør du sørge for at holde en god mundhygiejne.


Det gør du ved at:

  • Vente minimum en time, efter du har spist sødt eller surt, før du børster tænder.

  • Bruge tandtråd til at rense mellem tænderne minimum én gang dagligt.

  • Supplere med mundskyl, FØR du går i gang med at børste tænder.

  • Børste tænder to gange hver dag – og børste dem to minutter hver gang.

  • Skylle munden med vand, hver gang du indtager noget syre- og sukkerholdigt.

  • Mindske tændernes kontakt med syren ved at drikke syreholdige drikke med sugerør.

Derudover bør du undgå at drikke syre- og sukkerholdige læskedrikke eller juicer i små slurke. Det fremmer den skadelige indflydelse på tænderne, fordi det holder tænderne badet i syre og sukker, alt imens du drikker. Det samme gælder for øl og vin.


Lad Adent Health appen holde øje med din mundhygiejne


Vil du give dig selv de bedste forudsætninger for at holde øje med syre- og andre kostskader på dine tænder, kan du med fordel downloade Adent Health appen til din smartphone.


Første gang du bruger appen, instruerer den dig i at tage en række billeder af dine tænder og din mund med kameraet på din smartphone. Samt spørger ind til din nuværende tandhygiejne, og hvad du ønsker at bruge appen til.


Efterfølgende kan du bruge appen til at holde øje med fremdriften i din mundhygiejne ved regelmæssigt at tage nye billeder og svare på nye spørgsmål.


På den måde kan du løbende få en professionel vurdering af dine tænders tilstand og din mundhygiejne baseret på mere end 40.000 timers erfaringer fra erfarne, danske tandlæger.


Følger du rådene og bruger appen til at opbygge en sundere tandhygiejne, kan du reducere kostens uheldige indflydelse på dine tænder, dit tandkød og din mund.


Du kan også bruge appen til at følge med i, hvilke positive effekter dine tænder får af en ændring til sundere kostvaner.


Hent appen lige her.


Ofte stillede spørgsmålHvad for noget mad er godt for tænderne?

Mælkeprodukter indeholder calcium og fosfor, som er vigtige for at opretholde sunde tænder. Grøntsager indeholder vitamin A, C og K, som styrker tænder og tandkød. Og frugt indeholder C-vitamin og antioxidanter, der bekæmper betændelsestilstande i munden. Endelig indeholder fisk D-vitamin, som hjælper kroppen med at optage kalk. Samt omega-3-fedtsyrer, som flere studier har påvist, kan reducere kroniske betændelsestilstande drastisk, herunder også parodontitis. Husk også at drikke rigeligt med vand for at holde munden hydreret og skylle madrester, løs plak og rester af sukker- og syreholdige drikkevare væk fra tænderne.

Hvilket vitamin er godt for tænderne?Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page