Alle har en tandbørsterutine, som de har brugt, lige siden de var børn. Så det burde jo sidde på rygraden. Men hvornår har du sidst tjekket, om din tandbørsterutine egentlig er effektiv nok? Og om du er grundig nok med tandbørsten? Tag et tjek af din tandbørsterutine, og få et par nye tricks til at børste tænderne effektivt.
Det er vigtigt at børste dine tænder – for ellers får du huller, eller problemer med tandkødet, i form af f.eks. tandkødsbetændelse eller parodontitis.
Det har du vidst, lige siden du var lille.
Spørgsmålet er bare, om der er gået lidt for meget rutine i tandbørstningen – og om du har holdt dig opdateret på ny forskning på området og de ændrede anbefalinger, som det har medført?
Hvordan børster du tænder?
En af de mest effektive metoder til at børste tænder er den såkaldte gnubbemetode. Det viser flere videnskabelige undersøgelser. Den fungerer således:
Hold tandbørsten vandret, så den følger tandfladen, og hold hårene vinkelret (i 90 graders vinkel) mod den tandflade, du vil børste. På siderne af tænderne kan du eventuelt holde børsten lidt på skrå ned mod tandkødsranden.
Pres børsten mod tænder og tandkød med et let tryk. Børster du for hårdt eller bruger savende bevægelser, risikerer du at blotte tandhalsene på tænderne. Det øger risikoen for, at der opstår slibeskader på tænderne.
Start med yderfladen på tænderne bagerst i den ene side af munden, og før børsten hen over tandfladen i cirkulære, gnubbende bevægelser i et roligt tempo.
Gå grundigt frem, og sørg for at børste hver enkelt tand og mellemrum mellem tænderne lige meget.
Fortsæt således, til du når ind til de bagerste tænder i den anden side af munden.
Gentag processen med indersiden og tyggefladen på tænderne. Og skift så til undermunden – eller omvendt – og gentag processen.
Afslut med at spytte tandpastaen ud – men undlad så vidt muligt at skylle munden. Se hvorfor senere i artiklen.
Efter endt tandbørstning er det vigtigt at skylle tandbørsten og især børstehårene grundigt. Ryst overskydende vand af, og sæt børsten til tørre med hovedet opad.
Vandet fjerner eventuelle bakterier og madrester, som sidder i børsten. Og jo hurtigere børsterne tørrer ud, jo mindre er risikoen for, at der dannes mug eller skimmelsvamp på børstehårene. Så opbevarer du tandbørsten i et toiletskab, bør du vente med at stille den ind, til den er tør.
Et nemt tjek af dine evner med tandbørsten
Er du i tvivl, om du børster tænderne godt nok, kan du eventuelt købe nogle indfarvningstabletter på apoteket eller hos Matas. Forud for tandbørstningen tygger du tabletterne, så de afgiver farve til tænderne. Før farven rundt på tænderne med tungen, og børst så tænderne, som du plejer.
Efter tandbørstningen kan du så tjekke tænderne, og se, om du har fået børstet farve væk alle vegne. Og intensivere tandbørstningen de steder, hvor der eventuelt sidder farverester tilbage.
Hvorfor skal du egentlig børste tænder?
Den vigtigste grund til at børste tænder er at fjerne bakterier, madrester og den biofilm, som sætter sig på tænderne og bliver til plak.
Bliver bakterierne ikke fjernet, danner de en syre, som sammen med syren fra mad- og drikkevarer er med til at nedbryde dine tænder. Samtidig øger du risikoen for, at der opstår tandkødsbetændelse – og på sigt parodontitis, som i værste fald kan føre til, at tænderne falder ud.
Hvilken tandbørste skal du vælge?
Til tandbørstningen skal du vælge en blød eller ekstra blød tandbørste med tætsiddende børstehår. Er tandbørsten for hård, kan tandbørstningen få tandkødet til at trække sig tilbage, så der opstår slibeskader og blottede tandhalse. Endelig kan du risikere at lave sår på tandkødet.
Hovedet på tandbørsten bør ikke værre større, end at du ubesværet kan komme til at børste de bagerste tænder i munden. Og så skal tandbørsten ligge godt i hånden, så du har fuld kontrol med den under hele tandbørstningen.
Udskift tandbørsten, så snart børstehårene begynder at stritte ud til siderne. Det sker typisk efter omkring 3 måneders brug. Sker det før, kan det være et tegn på, at du børster dine tænder for hårdt.
Derudover er det en god idé at udskifte tandbørsten, hvis du har været forkølet eller haft influenza.
Hvor ofte skal du børste tænder?
Som minimum anbefaler vi, at du børster tænderne 2 gange om dagen – morgen og aften. Du kan også med fordel indføre en ekstra tandbørstning midt på dagen for at få renset tænderne efter frokosten. Denne tandbørstning kan eventuelt foretages uden tandpasta.
Så børst maksimalt tænder 3 gange dagligt. Og ikke mere end det.
Ellers risikerer du, at der opstår slibeskader på tænderne, og at tandkødet trækker sig tilbage, så tandhalsene blottes.
Skal du børste tænder før eller efter morgenmaden?
Det bedste er at børste tænderne før morgenmaden. Derved fjernes de bakterier, som er opstået i mundhulen i løbet af natten, inden du tilfører ny næring til dem.
Dagens anden tandbørstning bør du lægge lige inden sengetid. Så har du effektivt fået reduceret bakteriebestanden i munden, inden du skal sove.
Husk altid, at der bør gå minimum en time, før du spiser efter tandbørstningen. Samt vente minimum en time, efter du har spist, før du børster tænder. Særligt, hvis der er tale om syreholdige mad- eller drikkevarer.
Hvor lang tid skal du børste tænder?
Som minimum bør du børste dine tænder i 2 minutter hver gang.
Brug eventuelt stopuret på din smartphone, eller køb en elektrisk tandbørste med indbygget timer. Den fortæller også, hvornår du skal skifte fra at børste tænderne i overmunden og til undermunden – eller omvendt.
Skal du bruge tandtråd før eller efter tandbørstningen?
Vi anbefaler også, at du supplerer tandbørstningen med at bruge tandtråd, FØR du børster dine tænder. Minimum 1 gang om dagen.
Tandtråden fjerner madrester, plak og andre urenheder mellem tænderne, og så kan du så at sige feje dem væk med tandbørsten bagefter. Du kan læse mere om, hvordan du bruger tandtråd her.
Skyl eventuelt munden efter med vand eller mundskyllevæske før tandbørstningen.
Skal du skylle munden efter tandbørstning?
Undlad så vidt muligt at skylle munden efter tandbørstningen – hverken med vand eller mundskyl. Det reducerer eller fjerner helt den beskyttende virkning af flouriden i tandpastaen. Mundskyl anbefales brugt før tandbørstningen.
Har du behov for at skylle munden – f.eks. fordi du finder tandpastasmagen stærk – bør du bruge så lidt vand som muligt.
Ofte stillede spørgsmål
Kan du børste dine tænder for meget?
Hvis du børster dine tænder for hårdt eller for længe, kan du beskadige både tænder og tandkød. Børster du for hårdt, risikerer du, at emaljen på tænderne slides af, og at tandkødet trækker sig tilbage. Dette kan resultere i følsomme tænder.