top of page

Klorhexidin til brug i munden

Opdateret: 17. maj 2023

Klorhexidin er et antiseptisk middel på væskeform, som anvendes til at bekæmpe bakterier og inflammationer i sår, blister og brandvabler. Både på huden og i munden. Men hvilken klorhexidin skal du anvende til behandlinger i munden, hvordan anvendes den korrekt, og hvad skal du passe på og være opmærksom på? Få svarene her.Klorhexidin til brug i munden
Klorhexidin til brug i munden


De fleste har oftest både klorhexidin og brintoverilte stående i toilet- eller medicinskabet.


Men før du griber ud efter flasken med klorhexidin for at behandle et sår eller en blist i munden, bør du lige læse denne artikel. For her får du svar på:

 • Hvad klorhexidin er, og hvad det bruges til i munden.

 • Hvor du kan købe klorhexidin i håndkøb.

 • Hvilken klorhexidin du skal vælge til brug i munden.

 • Hvordan du skal bruge klorhexidin i munden.

 • Bivirkninger og allergiske reaktioner på klorhexidin.

 • Hvor længe klorhexidin kan holde sig.


Hvad er klorhexidin?


Klorhexidin (C22H30Cl2N10) er et såkaldt antiseptisk (infektionsstoppende) middel, som ikke alene hæmmer, men også dræber bakterier, virus og svampe i munden.


Netop på grund af sine bakteriehæmmende egenskaber anvendes klorhexidin i munden til:

 • At bekæmpe bakterieudvikling efter udtrækning af tænder.

 • At holde operationssår i munden fri for betændelse.

 • At bekæmpe virus og svampeinfektioner i mundhulen.

 • Bekæmpelse af bakterier i dybe tandkødslommer.

 • At holde sår eller blister i munden fri for bakterier.

 • Bekæmpelse af bakterier i brandsår fra varm mad.


Desuden anvendes klorhexidin til at:

 • Forebygge og reducere plak på tænderne.

 • Hæmme udviklingen af tandkødsbetændelse.

 • Behandle parodontitis (også kaldet parodontose).


Senere i artiklen kan du læse mere om de mest almindelige anvendelser af klorhexidin i munden. De øvrige kræver konkrete anvisninger fra din tandlæge.


Hvor kan du købe klorhexidin?


Klorhexidin kan købes i håndkøb på apoteket, Matas, Normal, supermarkeder og webshops på nettet.


Når du køber klorhexidin i håndkøb, skal du være særdeles opmærksom på at få valgt det rigtige

produkt. For det er vigtigt, at du ikke vælger et klorhexidin-produkt i en for høj opløsning.


Samtidig skal du være opmærksom på, at produktet kan give misfarvninger på tænderne, og at du i sjældne tilfælde kan risikere at få allergiske reaktioner eller ødelægge din smagssans og fordøjelse.


Klorhexidin – hvad skal du vælge?


Klorhexidin fås i forskellige udgaver til henholdsvis udvortes brug for desinfektion på huden, og indvortes brug i munden.


Til udvortes brug som desinfektionsmiddel fås det i en koncentration på 0,2 %. Du kan også købe det som en creme til sårdesinfektion i en koncentration på 1 %. Samt såkaldt klorhexidin-sprit på 0,5 %. Ingen af disse må anvendes i munden.


Til indvortes brug i munden fås klorhexidin i en 0,12 % opløsning til brug som mundskyllevæske. Samt som en gel i en koncentration på 1 % med eller uden tilsat fluorid.


Gelen kan smøres direkte på f.eks. blister og sår i munden – og kan også bruges til punktbehandling af tandkødsbetændelse i samråd med din tandlæge.


Gel-udgaven kan også fås i en udgave med små puder påført klorhexidin gel. De kan sættes på det sted, der skal behandles. Det gør det nemmere at styre gelen.


Derudover kan du også få tandpasta med klorhexidin til f.eks. behandling af tandkødsbetændelse.


Husk: Det er vigtigt, at du altid følger de anvisninger, som står på emballagen, når du anvender klorhexidin i munden. Samt at du følger de anvisninger, som tandlægen kommer med.


Spørg eventuelt også din tandlæge til råds, hvis du er i tvivl om, hvilket klorhexidin-produkt i håndkøb du skal vælge. Og om det i det hele taget er det rigtige produkt at anvende til det problem, du vil behandle.


Hvad kan du bruge klorhexidin til?


Normalt er det din tandlæge, som anbefaler, at du bruger klorhexidin. F.eks. efter en tandudtrækning, ved tegn på fremskreden tandkødsbetændelse eller plakansamlinger, som du har svært ved at fjerne med tandbørsten.


Du kan dog også selv anskaffe klorhexidin, mundskyllevæsker med klorhexidin eller klorhexidin gel, hvis du f.eks. har fået en blist, et sår eller har brændt dig i munden.


Sådan bruger du klorhexidin til mundskyl


Har du operationssår, blister eller andre sår i munden, kan du bruge klorhexidin til indvortes brug i en opløsning på 0,12 % som mundskyllevæske til at reducere eventuel bakterieudvikling.

 1. Hæld 1 centiliter (cl) klorhexidin op i et bæger.

 2. Skyl munden med væsken i 2 minutter.

 3. Spyt væsken ud, og undlad at skylle munden


Behandlingen kan med fordel udføres 2 til 3 gange dagligt. F.eks. morgen, middag og aften.


Det bør du huske, når du anvender klorhexidin som mundskyl

Det er vigtigt, at du husker og så vidt muligt overholder nedenstående anbefalinger, når du bruger klorhexidin som mundskyl – eller mundskylsprodukter, som indeholder klorhexidin:

 • Skyl ikke munden med vand – det fortynder klorhexidinen og reducerer den antibakterielle effekt.

 • Spis ikke mad de næste timer – spiser eller drikker du inden for de første to timer, reducerer det også effekten.

 • Brug ikke tandpasta efterfølgende – det er også med til at reducere effekten. Vent mindst 1 time.

 • Overhold vejledning og dosis – ved for høj dosis, reduceres den naturlige bakteriefauna i munden.


Endelig er det som sagt vigtigt, at du først børster tænder 1 time efter, du har skyllet munden med klorhexidin.


Derudover er det vigtigt, at du ikke bruger en tandpasta med skummemiddel den første time efter, du har brugt klorhexidin. Skummemidlet kan ophæve den bakteriedræbende virkning af klorhexidin.


Altså bør du ændre din daglige tandplejerutine morgen og aften, så du først bruger tandtråd (minimum en gang om dagen), derefter skyller med klorhexidin og så venter 1 time med at børste tænder.


Alternativt kan du også vente med at skylle munden med klorhexidin, til en time efter du har børstet tænder. Derved reducerer du ikke virkningen af fluoridindholdet i tandpastaen. Og får nemmere ved at passe brugen af klorhexidin mundskyl ind i din hverdag.


Midt på dagen kan du så eventuelt supplere behandlingen med at skylle munden med klorhexidin efter frokosten.


Sådan bruger du klorhexidin-gel


Klorhexidin-gel anvender en kraftigere opløsning af klorhexidin. Derfor er det vigtigt, at du kun punktbehandler de steder, hvor du har sår, blister eller plakansamlinger.

 1. Klem en lille smule gel ud på en finger eller vatpind.

 2. Påfør gelen på det sted, der skal behandles med gelen.

 3. Fjern gel, som du får påført andre steder i munden ved et uheld.

 4. Tør eventuelt overskydende gel af fingeren bagefter.


Eventuelt kan du vælge et produkt, hvor gelen sidder på små sticks eller puder. Det gør det nemmere at håndtere gelen og sikrer, at du kun får gel på det sted i munden eller tænderne, hvor der er brug for klorhexidin.


Igen bør du enten vente med at børste tænder, til der er gået 1 time efter påsmøringen af gelen. Eller vente med at påføre gelen til en time efter tandbørstningen.


Bivirkninger og allergiske reaktioner på klorhexidin


Grundet den antibakterielle effekt bør du kun anvende klorhexidin i en begrænset tidsperiode på maksimalt 2-3 uger. Ellers risikerer du at få nedbrudt de naturlige og nødvendige bakterier, som skal bruges i kroppen. Samt at ændre bakteriefloraen i munden og maven.


Klorhexidin kan også give en gullig/brun belægning på tænderne ved længere tids brug. Farvningen opstår typisk tidligt i behandlingsforløbet, men forsvinder igen, så snart du ikke bruger klorhexidin længere. Men forsætter du brugen ud over de 2-3 uger, som anbefales, kan misfarvningerne være sværere at få væk.


Endelig kan klorhexidin i yderst sjældne tilfælde give allergiske reaktioner. De kommer typisk med det samme. Straks-reaktionerne ses typisk i form af:

 • Høfeber

 • Nældefeder

 • Astmatiske reaktioner


Du kan også få en forsinket reaktion i form af eksem på de steder, du har behandlet med klorhexidin.

Denne reaktion ses oftest først op til et par dage efter, at du har startet behandlingen med klorhexidin.


Oplever du allergiske reaktioner af klorhexidin, bør du få allergien testet hos din læge. Så er du sikker på, at det er klorhexidin, som er årsagen.


Ved du på forhånd, at du er allergisk over for klorhexidin, bør du oplyse det til din tandlæge. Så kan han eller hun tage højde for det ved eventuelle behandlinger, hvor klorhexidin normalt anvendes.


Hvor længe kan klorhexidin holde sig?


Klorhexidin har ikke ubegrænset holdbarhed. F.eks. holder de fleste mundskyl med klorhexidin typisk kun i omkring 2-3 år efter produktionsdatoen. Derfor er det altid vigtigt, at du tjekker holdbarhedsdatoen, før du køber produktet.


Efter åbning holder klorhexidin mundskyl sig almindeligvis i 12 måneder. Holdbarheden af produktet forringes yderligere, hvis du ikke opbevarer det køligt efter åbningen. Eller ikke får skruet hætten på flasken stramt til, så der kan komme ilt og bakterier ned i flasken med klorhexidin.


Ofte stillede spørgsmål


Hvad er klorhexidin godt for?

Klorhexidin er en antiseptisk opløsning, som bekæmper betændelsestilstande i munden og dræber bakterier. Samtidig kan det også reducere dannelsen af plak i de områder af munden, der ikke tåler brug af tandbørste. Brug kun klorhexidin i samråd med tandlæge eller tandplejer, og følg alle anvisninger nøje.

Hvilke bivirkninger har klorhexidin?Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page