top of page

Brintoverilte – fup og fakta

Opdateret: 17. maj 2023

Brintoverilte – også kaldet hydrogenperoxid – er det aktive stof i de fleste tandblegningsprodukter. Men hvad er fup og fakta om brintoverilte og brugen af det. Læs med, og bliv klogere på, hvornår det er en god og en dårlig idé at bruge det.


Brintoverilte – fup og fakta
Brintoverilte – fup og fakta

Brintoverilte dannes af de hvide blodlegemer i kroppen. Her spiller det en aktiv rolle i kroppens bekæmpelse af infektioner og bakterier.


Så brintoverilte dannes naturligt i kroppen. Derfor burde det vel ikke være et problem at bruge det til f.eks. blegning af tænderne? Eller skylle munden for at holde sår og rifter fri for infektioner? Læs videre og bliv klogere på, hvad du kan bruge brintoverilte til.


Hvad er brintoverilte?


Brintoverilte – kaldes også hydrogenperoxid – er i familie med vand, men indeholder et ekstra ilt-molekyle. Derfor er den kemiske formel H2O2. Ligesom vand er det en gennemsigtig væske, men det har en lidt højere viskositet.


Brintoverilten er meget villig til at afgive det ekstra iltatom. Særligt når det kommer i kontakt med organisk materiale.


Ifølge en undersøgelse fra Harvard Medical School bruger kroppen ligefrem brintoverilte til at slå alarm, når der er noget væv, som er blevet beskadiget. Alarmen tilkalder de hvide blodlegemer, som derefter går i gang med at bekæmpe eventuelle infektioner i forbindelse med skaden.


Deraf opstår den desinficerende virkning, som gør brintoverilte velegnet til at forhindre infektioner i sår på huden.


… og hvordan kan brintoverilte blege dine tænder?


Samtidig virker oxidationen – som opstår, når brintoverilte afgiver sit ekstra ilt-atom og bliver til vand – blegende på farvestoffer. Oxidationen spalter simpelthen de store, farvede molekyler til små farveløse molekyler. På denne måde opløses og fjernes farvestoffer, der er trængt ind.


Så ligesom du kan bruge brintoverilte til at fjerne pletter på tøj, gulvtæpper og møbler, anvendes det også til at blege tænderne med hos tandklinikker og i de tandblegningsprodukter, du kan købe i håndkøb.


Vælger du at købe et håndkøbsprodukt, som anvender brintoverilte til tandblegning, er det ekstremt vigtigt, at du følger de anvisninger, som følger med i produktets trykte indlægsseddel.


Hvad er fup og fakta om brintoverilte og tandblegning?


Netop fordi brintoverilte er godt til at desinficere og bekæmpe bakterier i f.eks. sår, har du i mange år kunne købe produktet i håndkøb på apoteket.


Men selvom du kan finde velmenende husråd om brug af brintoverilte til tandblegning, må du ALDRIG bruge ufortyndet brintoverilte købt i håndkøb til at blege dine tænder med. For koncentrationen af brintoverilte er alt for høj – og derfor direkte skadelig for dine tænder.


Samtidig findes der en lang række andre husråd, som også omfatter brugen af brintoverilte til tandblegning. Så lad os lige tage et faktatjek på, hvad der egentlig er sandt og falsk omkring brintoverilte og tandblegning.


FALSK: Brintoverilte kan kun bruges til at blege tænder


Brintoverilte er kendt som det aktive stof i den gel, som tandlæger bruger til at blege tænder med. Og det er velkendt, at det er det aktive stof i mange af de håndkøbsprodukter, du kan købe til dette formål.


Derfor er der mange, som tror, at tandblegning er det eneste, de kan bruge brintoverilte til.


Men det er ikke tilfældet. Den brintoverilte du almindeligvis kan købe i sin rene form på apoteket, hos Matas, i Normal eller på webshops på nettet er beregnet til desinfektion og bekæmpelse af bakterier i sår. Og kan også bruges til at fjerne pletter med på tøjet.


Brintoverilte kan også forbedre planternes rodudvikling og forebygger og bekæmper råd i rodnettet og andre plantesygdomme. Det findes også naturligt i regnvand og hjælper med til at få planterne til at vokse hurtigere.


Så blander du en lille smule brintoverilte i det vand, du bruger til at vande dine planter med, styrker du både deres vækst og deres immunforsvar.


Brintoverilte i håndkøb er for stærkt til tandblegning


Ser du efter på hylderne i butikkerne, vil du opdage, at den brintoverilte du kan købe, har en koncentration på 3 %. Det er en velegnet koncentration til desinfektion af sår uden på kroppen og inde i munden.


Men det er alt for stærkt, hvis du skal bruge det til at blege tænderne med. Her skal du ned på en koncentration, der ligger på maksimalt 0,1 % for håndkøbsprodukter.


Bruger du brintoverilte til at desinficere sår i munden, er det ekstremt vigtigt, at du spytter brintoverilten ud, efter du har skyllet sårområdet. Selv en lille mængde brintoverilte kan give mavesmerter og opkastning. Samtidig kan fortyndet brintoverilte irritere vævet i hals og spiserør, hvis du synker det.


Kommer du til at sluge ufortyndet brintoverilte købt i håndkøb, bør du straks kontakte egen læge. Eller ringe til giftlinjen på tlf.: 82 12 12 12 for nærmere anvisninger på, hvad du så skal gøre.


SANDT OG FALSK: Hydrogenperoxid er skadeligt for tænderne


Det er koncentrationen af hydrogenperoxid (brintoverilte), som afgør, hvorvidt du risikerer skader på tænderne eller ej, når du bruger det i munden.


Generelt afhænger svaret af, om du har købt:

  • Brintoverilte i den 3 % koncentration, som du kan købe i håndkøb.

  • Brintoverilte i tandblegningsprodukter købt på udenlandske hjemmesider.

  • Brintoverilte anvendt i tandblegningsprodukter hos tandlægen.


3 % brintoverilte i håndkøb


Anvender du 3 % brintoverilte købt i håndkøb, skal du holde dig langt fra at bruge det til tandblegning. Ellers er du i overhængende fare for at beskadige tænder og tandkød.


Brintoverilte i udenlandske tandblegningsprodukter


Køber du tandblegningsprodukter på udenlandske hjemmesider vil de oftest anvende en alt for høj koncentration af brintoverilte. Typisk fra 1,4 % og helt op til 7 procent. Derfor kan du nemt beskadige tænder og tandkød, hvis du bruger disse produkter – også selvom du følger brugsanvisningen.


Brintoverilte anvendt i tandblegningsprodukter hos tandlægen


Hos tandlægen må de gerne anvende en højere koncentration af hydrogenperoxid til blegning af tænderne. For dels laver de en tandskinne til blegningen, som passer 100 % til dine tænder og derfor beskytter dit tandkød optimalt. Og dels er de dygtige fagfolk, som er uddannet i at blege tænderne med højere koncentrationer af brintoverilte.


Andre tilfælde, hvor brintoverilte kan skade tænder og tandkød


Endelig kan du få skader på både tænder og tandkød, hvis du ikke anvender tandblegningsprodukter korrekt, bruger dem overdrevent meget eller anvender brintoverilte i for høje koncentrationer. Det kan også føre til, at du ødelægger den naturlige bakteriefauna i munden.


FALSK: Brintoverilte er det eneste middel, der kan blege tænder


Du kan også finde tandblegningsprodukter, som ikke anvender brintoverilte til blegeprocessen.

F.eks. har nyere forskning fundet frem til en række såkaldte proteolytiske enzymer som f.eks. papain og bromelain, der kan blege tænderne helt naturligt.


Den store fordel ved at bruge papain og bromelain er, at enzymerne forekommer naturligt i de fødevarer, vi spiser. Papain findes således naturligt i papayafrugt og bromelain i ananas.


Begge enzymer er desuden kendt for at kunne forbedre proteinfordøjelsen. Samtidig menes de også at kunne reducere betændelsestilstande i kroppen og have en positiv effekt på mavesår og irritabel tarmsyndrom.


Indtil videre viser kliniske undersøgelser en klar blegende effekt, når tænderne er blevet behandlet med en særlig gel, som indeholder papain og bromelain. Der er dog fortsat behov for yderligere kliniske undersøgelser for at evaluere effekten.


SANDT: En app kan hjælpe med at få et sundt og pænt smil


Vil du have sunde tænde og et pænt smil kan du med fordel bruge appen Adent Health.


Appen starter med at guide dig til at tage en række billeder af din mund og stiller dig efterfølgende en række spørgsmål om din tandbørsterutine.


Ud fra billederne og svarene kommer den indbyggede kunstige intelligens med et forslag til, hvilke tandplejeprodukter dine tænder og tandkød vil få gavn af.


Efterfølgende kan du så bruge appen til at følge din udvikling og få flere gode råd til hvordan du kan optimere din rutine og mundhygiejne i hverdagen.


Appen er gratis at bruge og kan hentes lige her.Ofte Stillede Spørgsmål


Hvad kan jeg bruge brintoverilte til?

Brintoverilte er en kemisk forbindelse, der fungerer som desinfektionsmiddel. Det kan hjælpe med at holde sår og rifter i munden fri for infektioner. Derudover anvendes det typisk til tandblegning på tandklinikker. Længere tids brug af brintoverilte kan forårsage irritation i munden og tandkødet. Samt fremkalde isninger i tænderne. Derfor bør du ikke bruge brintoverilte uden at konsultere din tandlæge eller din tandplejer.

Hvorfor må du ikke bruge ufortyndet brintoverilte til tandblegning?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page