top of page

Aligners – 6 ting du bør vide

Opdateret: 17. maj 2023

Ifølge ELLE Magazine er de fleste ”Hollywood-smil” skabt ved hjælp af tandbøjler og andre former for tandkorrektioner foretaget af en specialtandlæge. Enten da skuespillerne var børn eller som voksne ved hjælp af de såkaldte aligner, som er stort set usynlige. Vi har samlet de 6 mest relevante fakta om aligners, som du bør vide, før du beslutter dig for en behandling.


Aligners – 6 ting du bør vide
Aligners – 6 ting du bør vide

Drømmer du om det perfekte ”Hollywood-smil”?


Men synes, du er blevet for gammel til at gå med bøjle?


Så kan den usynlige tandbøjle kaldet en aligner, være løsningen. Den er lavet af medicinsk plastik, som sættes på tænderne på en måde, så den praktisk talt ikke kan ses.


Men bortset fra det, virker aligners som en traditionel metalbøjle. De skubber stille og roligt dine tænder, så de kommer til at sidde korrekt – uden at bruge hverken skruer eller metal. Og uden at der er behov for regelmæssig justering af bøjlen hos tandlægen.


Men aligner-skinner har også sine begræsninger, og er derfor ikke egnet til behandling af alle typer af korrektioner - i disse tilfælde anses den traditionelle metalbøjle fortsat som gold standard.


6 ting, du bør vide, før du vælger aligners som usynlig bøjle


Vi har samlet de vigtigste ting, du skal vide om aligners, før du beslutter dig:

 1. Sådan foregår tandkorrektion med aligners i praksis.

 2. Så nemt skubber aligners dine tænder på plads, mens du laver noget andet.

 3. Aligners er lettere at vænne sig til end almindelige bøjler.

 4. Husk god mundhygiejne både før og under behandlingen.

 5. Aligner-skinner har også sine begrænsninger

 6. Der er ofte behov for opfølgende behandling.


1. Sådan foregår tandkorrektion med aligners i praksis


En tandkorrektion med aligners – som f.eks. aligners af mærket Invisalign©, som nok er de mest kendte – foregår ved, at du får udleveret et række skræddersyede aligner-skinner af din tandlæge, som du skal bruge i den angivne rækkefølge.


Behandlingen starter med, at tandlægen laver en komplet klinisk og radiologisk undersøgelse og 3D-scanning af dine tænder for at vurdere, hvorvidt du er egnet til en behandling med aligner-skinner, eller om den traditionelle metalbøjle er den nødvendige behandling.


Ud fra scanningen kan tandlægen dels også vurdere, hvor mange skinner du har brug for, og dels hvor stor forskel der skal være mellem dem. På den måde kan hver enkelt skinne skræddersyes, så den passer perfekt til dit tandsæt på det tidspunkt, skinnen skal bruges.


Samtidig kan tandlægen præsentere en computergenereret visualisering af, hvordan dit smil højst sandsynligvis kommer til at se ud, når du er færdig med behandlingen. Du kan ikke forvente, det bliver præcist sådan. Men oftest kommer resultatet meget tæt på det, som visualiseringen viser dig.


2. Så nemt skubber aligners dine tænder på plads, mens du laver noget andet


Ligesom almindelige tandbøjler virker aligners, når du går med skinnen i hverdagen. Og husker at skifte den med det interval, der er angivet på de enkelte sæt.


Når du kommer hjem fra tandlægen med den første aligner-skinne på, skal du typisk gå med den i en til to uger. Dernæst er det tid til at skifte til den næste skinne i rækken.


Hele behandlingen kræver typisk fra et sted mellem 6 og helt op til 50 sæt aligner-skinner. En gennemsnitlig behandling kræver mellem 20 og 30 skinner – og tager lige omkring et år at gennemføre. Mindre korrektioner kan dog klares på kortere tid – helt ned til kun 3 måneder. Og større korrektioner tager længere tid. Måske helt op til 1½ år.


For at skinnen giver den rigtige effekt, har du den typisk på i 22 timer i døgnet – også når du sover. Du skal kun tage den af, når du spiser og børster tænder.


3. Aligners er lettere at vænne sig til end almindelige bøjler


Noget af det bedste ved de usynlige aligners er, at de er nemmere at vænne sig til end almindelige tandbøjler.


Nogle rapporterer om en smule ubehag i starten – og fornemmelsen kan også opstå igen, hver gang du skifter til et nyt sæt aligners.


Til gengæld er der færre, som oplever smerter i tænder og kæbe. Og så undgår du, at der sætter sig madrester fast i bøjlen. Det kan tit være et problem med metalbøjler.


Endelig får du ikke sår af aligner-skinner på samme måde, som en almindelig tandbøjle kan give. For du har ikke noget hårdt eller skarpt, der gnider mod tandkødet eller indersiden af kinden.


4. Husk god mundhygiejne både før og under behandlingen


Når du har din aligner-skinne på i dagligdagen, kan dit spyt ikke komme til at vaske madrester, belægninger og andre urenheder af tænder og gummer. Det giver større risiko for, at du får dårlig ånde, og at der opstår bakterieansamlinger, som kan give dig huller i tænderne (karies).


Derfor er det vigtigt, at du fortsætter med de gode tandplejevaner, som du allerede har, inden du begynder en tandkorrektion med aligner-skinner. Ellers kan behandlingen risikere at give dig en tandsygdom.


Før du kan foretage din sædvanlige tandplejerutine, skal du dog fjerne aligner-bøjlen. Ellers kan du ikke komme ordentlig til tænderne.


Minimum en gang om dagen – f.eks. om aftenen – bør du også rengøre din aligner-skinne.


Det gør du ved først at skylle skinnen under rindende vand. Derefter tager du en blød tandbørste og børster skinnen med en blid, klar og flydende sæbe, så du får fjernet madrester og andre urenheder, som har samlet sig i skinnen i løbet af dagen.


Det er vigtigt, at du bruger en blød tandbørste til rengøringen. Ellers risikerer du at beskadige den plastik, skinnen er lavet af.


Skyl skinnen grundigt efter rengøringen, så alle sæbe- og andre rester er skyllet væk.


Styrk din daglige tandplejerutine med Adent Health app


Med Adent Health app kan du få hjælp til at styrke din daglige tandplejerutine, så du er helt sikker på at undgå uheldige følgevirkninger ved din brug af aligner-skinner.


Appen fungerer ved, at den guider dig til at tage en række billeder af dine tænder og mund med kameraet på din smartphone. Samt svarer på en række spørgsmål om din nuværende tandplejerutine, og hvad du vil have ud af at bruge appen.


Ud fra det foretager den indbyggede kunstige intelligens i appen en analyse af billederne og dine svar.


Derefter giver appen dig nogle tips til, hvordan du kan passe endnu bedre på dine tænder – og tracker din tandplejerutine i hverdagen.


Efter nogen tid beder appen dig så om at tage nye billeder og svare på flere spørgsmål. Og kan så ud fra dem vurdere dine fremskridt og komme med flere råd til din daglige tandpleje.


5. Aligner-skinner har også sine begrænsninger


Der er ingen aldersgrænse for, hvornår du kan begynde på en behandling med aligner-skinner. Så længe du har sunde og raske tænder, som sidder fast i munden, og du ikke lider af tandkødssygdomme, er det muligt at bruge aligners til en tandkorrektion.


Når det er sagt, skal det retfærdigvis også nævnes, at der er grænser for, hvilke gode resultater du kan opnå. Har du allerede kroner, broer, implantater eller mangler tænder i tandsættet, er aligners ikke nødvendigvis den bedste løsning. Her kan du med fordel spørge din tandlæge, om der findes en bedre metode.


Det er heller ikke alle former for tandkorrektioner, du kan få udført med aligners. Plastikbøjlen fungerer bedst i tilfælde med normal molarokklusion, hvor der ikke er skeletale afvigelser, og hvis du kun skal have foretaget mindre eller moderate korrektioner, som f.eks.:

 • Mindre eller moderat trangstilling af tænder.

 • Fjernelse af mellemrum mellem dine tænder.


6. Forskellige former for opfølgende behandling


Når du er færdig med din tandkorrektion med aligners, kan det være nødvendigt at påbegynde en behandling, som vedligeholder det opnåede resultat.


Det kan ske gennem f.eks.

 • En metaltråd, som limes på bagsiden af dine fortænder.

 • Aftagelige bøjler, som du skal have på, når du sover om natten.


Derved undgår du, at tænderne flytter sig tilbage i deres oprindelige position og fastholder den opnåede effekt af din aligner tandkorrektion fremover.


Derfor skal du vælge aligner-skinner


I tilfælde af at korrektionen er muligt at behandle med aligner-skinner, opnår du en masse fordele:

 • De er diskrete: Selv folk der taler med dig i længere tid, opdager ikke, at du har dem på.

 • De giver færre smerter i tænderne og er mere behagelige at gå med i hverdagen.

 • Du skal ikke til kontrol hos tandlægen nær så tit, som hvis du havde valgt traditionelle metalbøjler.

 • En tandkorrektion med aligners tager gennemsnitlig et år i modsætning til fra 18 måneder til 3 år med metalbøjler.


Men særligt det at skinnerne er stort set usynlige i hverdagen, og at de ikke hæmmer dig nær så meget som en traditionel metalbøjle, er det, som folk fremhæver mest. Det er sandsynligvis også derfor, at 98 % af de, som har gennemført en tandkorrektion med aligners, siger, at de gerne gør det igen.


Ofte Stillede Spørgsmål


Hvad er bedst – Invisalign eller togskinner?

Både Invisalign og togskinner er effektive måder at rette tænder på, så du får et pænere smil. Invisalign kan behandle et bredt spektrum af mindre og moderate tandstillingsproblemer, herunder trangstilling af tænder og fjernelse af mellemrum mellem dine tænder.

Togskinner er mere effektive til at behandle komplekse tandstillingsproblemer og bruges tit til at justere tændernes højde og position.

Hvor meget koster det at få Invisalign?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page