Mundskyl er en af de tandplejeprodukter, der findes rigtig mange myter om. Desværre er mange af dem forkerte, fordi folk ofte har urealistiske forventninger til, hvad mundskyl kan gøre for deres mundhygiejne. Læs med her, og bliv klogere på myterne om mundskyl, og hvorfor de ikke er rigtige.
Mundskyl findes i toiletskabet i rigtig mange husstande. Men desværre anvendes det tit forkert eller står og samler støv, fordi det ikke gav den effekt, som folk drømte om, da de købte det.
Af samme grund findes der rigtig mange myter om mundskyl – og du kender sikkert de fleste af dem:
Mundskyld kan erstatte en tandbørstning.
Det er en god idé at bruge mundskyl efter tandbørstningen.
Mundskyl gør det unødvendigt at bruge tandtråd.
Spyt kan ikke bruges som en naturlig "mundskyllevæske".
Alle slags mundskyl er godt mod dårlig ånde.
Klorhexidin mundskyl må anvendes dagligt.
Mundskyl med alkohol giver en større effekt.
Men lad os se nærmere på dem hver især – og finde ud af, hvor meget hold der er i hver myte.
Mundskyl kan erstatte en tandbørstning
Har du travlt, kan mundskyl synes som en god erstatning for en tur med tandbørsten. For du kan jo sagtens lave noget andet, mens du skyller munden med mundskyl.
Men at bruge mundskyl uden efterfølgende at børste tænder, er som at tage deodorant på, uden at du først har vasket dig.
For mundskyl kan ikke fjerne madrester, bakteriesamlinger og begrænse plak på tænderne nær så effektivt som tandbørsten kan. Og bruger du mundskyl for at få frisk ånde uden at børste tænder bagefter, holder effekten ikke særlig længe.
Det er en god idé at bruge mundskyl efter tandbørstningen
Der er også mange, som tror, at mundskyl er en god måde af afslutte sin tandplejerutine på, fordi den friske smag fra mundskyllevæsken beskytter dig mod dårlig ånde i længere tid.
Men det er en fejl.
For ved at bruge mundskyllevæske efter du har børstet tænder, reducerer du effekten af fluoridindholdet i tandpastaen. For du skyller det sådan set bare væk med mundskyllevæsken.
Så skal mundskyl indgå i din daglige tandplejerutine, bør du bruge den FØR, du børster tænder.
Ja, faktisk bør du ikke spise eller drikke noget før en time efter, du har børstet tænder. Derfor er det heller ikke smart at skylle munden med vand, når du har spyttet tandpastaen ud.
Mundskyl gør det unødvendigt at bruge tandtråd
Mundskyl kan heller ikke erstatte brugen af tandtråd. For selv om du godt kan løsne nogle af de løstsiddende madrester og urenheder mellem tænderne med mundskyl, kan det ikke fjerne belægninger, plak og mere genstridige urenheder mellem tænderne.
Til gengæld er det en god idé at bruge mundskyl til at skylle munden med EFTER, du har brugt tandtråd. Det skyller de urenheder væk, som tandtråden har løsnet og giver samtidig et fluoridtilskud til tænderne.
Spyt kan ikke bruges som en naturlig "mundskyllevæske"
Spyt (saliva) er en ganske udmærket form for mundskyllevæske, som effektivt vasker de urenheder væk, der sætter sig på tænderne i løbet af dagen. Endda uden at du skal gøre noget for det.
Det gør spyt til en vigtig del af din daglige tandplejerutine.
Du kan altid tage et sukkerfrit neutralt stykke tyggegummi uden tilsatte sødemidler til at fremme spytproduktionen.
Du kan også hjælpe spytproduktionen samt vaske syre, søde stoffer, madrester og andre urenheder væk fra tænderne ved jævnligt at drikke et glas vand. Særligt lige efter du f.eks. har drukket en syreholdig læskedrik eller har spist noget sødt.
Alle slags mundskyl er godt mod dårlig ånde (halitosis)
Selvom mundskyl godt kan give dig en fornemmelse af frisk mund her og nu, holder det sjældent særlig længe. Og da slet ikke hvis du har nemt ved at få dårlig ånde.
For typisk skyldes dårlig ånde dårlig mundhygiejne. Det giver mulighed for, at der samler sig madrester i fordybede tandkødslommer omkring tænderne, at madrester sætter sig i de små ujævnheder i tungen (tungepapiller), eller at du udvikler tandkødsbetændelse eller parodontitis. Desuden kan dårlig ånde også være et problem, hvis du lider af mundtørhed.
Her kan zink binde de svovlforbindelser, som bakterierne frigiver, når de fortærer madrester, døde celler og andre organiske urenheder i munden. Derfor kan en mundskyl med zinkacetat være effektiv mod dårlig ånde. Det bekræftes af flere uafhængige undersøgelser.
Du finder også svovlforbindende zink i en række tandpastaprodukter, ligesom du kan få sugetabletter med zink, der kan reducere den dårlige ånde effektivt.
Generelt anbefaler vi dog altid, at du får fundet frem til årsagen til den dårlige ånde og får gjort noget ved den. For det kan også skyldes andre ting, som kræver behandling.
Læs mere om problemet i vores artikel om dårlig ånde.
Klorhexidin mundskyl må anvendes dagligt
Klorhexidin er en desinficerede væske, som typisk benyttes i forbindelse med sår efter operationer i munden.
Derfor er det en vigtig ingrediens i mundskyllevæsker, som er udviklet specielt til dig, der f.eks. har fået trukket eller opereret en tand ud eller har fået foretaget andre former for mundkirurgi.
Klorhexidin anvendes også i perioder af patienter med protesestomatitis (betændelsestilstand i ganen fremkaldt af brugen af en tandprotese) sammen med midler til protesehygiejne. Samt af fysisk eller psykisk handikappede eller andre alvorligt syge, som har svært ved at passe deres tænder ordentligt.
Grundet den antibakterielle effekt bør du kun anvende klorhexidin i en begrænset tidsperiode på maksimalt 2-3 uger. Ellers risikerer du at få nedbrudt de naturlige og nødvendige bakterier, som skal bruges i kroppen.
Læs mere om brugen af klorhexidin i vores artikel om klorhexidin.
Mundskyl med alkohol giver en større effekt
Der findes også mundskyllevæsker på markedet med høje koncentrationer af alkohol.
Umiddelbart føles det, som om de giver en ekstra kraftig fornemmelse af, at du har fået ren mund og frisk ånde.
Men effekten klinger hurtigt af. Derfor giver denne type mundskyl ikke frisk ånde i længere tid end andre mundskyllevæsker. Eller er mere effektiv til at bekæmpe dårlig ånde.