top of page

Misfarvede tænder

Opdateret: 17. maj 2023

Misfarvede tænder kan gøre det sværere at smile, fordi du kan ikke lade være med at tænke på, at folk ikke kan undgå at bemærke dine gule tænder. Men gør du en målrettet indsats, kan du selv fjerne misfarvningen på dine tænder derhjemme uden at risikere at skade tænderne. Hvordan du gør, får du svar på i denne artikel.


Misfarvede tænder
Misfarvede tænder

Tænderne er noget af det første, vi bemærker, når vi møder nye mennesker – både IRL og på de sociale medier. Derfor har hvide tænder aldrig været i højere kurs end i dag.

Misfarvede tænder kan både virke hæmmende og påvirke selvtilliden, især når man er ude blandt andre mennesker. For når du ved, at du ikke kan flashe et skinnende Hollywood smil, undgår du helst at smile for meget. Men du må huske på, at Hollywood smilet er et urealistisk tandsæt, som skabes med redigeringsfiltre og procelænsfacader. Overfladiske eksterne tandmisfarvninger er normalt og kan nemt forhindres eller fjernes ved brug af nemme metoder, som vi kommer nærmere ind på i artiklen.


Hvad misfarver tænderne?


Der er flere faktorer, som kan være med til at give dig misfarvede tænder. De tre vigtigste er:

  • Dårlig mundhygiejne

  • Føde- og drikkevarer

  • Interne misfarvninger

Dårlig mundhygiejne


Hovedårsagen til misfarvede tænder er dog først og fremmest dårlig mundhygiejne. Manglende tandbørstning, usystematisk tandbørstning og manglende brug af tandtråd øger risikoen for, at du får farvede belægninger på tænderne.


Derudover har vi en naturlig tendens til, at tænderne får lettere ved at blive misfarvede med alderen. Det skyldes, at det yderste lag af tandemaljen slides af, så den gulligbrune farve på dentinen bliver mere fremtrædende. Dentinen er det hårde materiale, som udgør ”indmaden” i tanden. Det kaldes også for tandbenet.


Misfarvninger fra føde- og drikkevarer


Farvestofferne i det du drikker og spiser, kan også være med til at misfarve dine tænder.


Drikkevarer som kaffe, te, iste, rødvin, cola og andre former for sodavand samt visse juicetyper er nogle af de værste til at misfarve tænderne. Tilsvarende misfarver fødevarer som lakrids, nogle krydderier og enkelte bærtyper (f.eks. blåbær, brombær og kirsebær) også tænderne, hvis du indtager dem i store mængder.


Ryger du, eller bruger du tobaksprodukter, som f.eks. snus eller skrå, er nikotinen og tjæren i disse produkter også med til at misfarve dine tænder.


Interne misfarvninger


Hvor nikotin, føde- og drikkevarer afsætter en farvende belægning uden på tænderne, kan der også opstå misfarvninger inde i tænderne. Disse kan ikke fjernes eller reduceres på anden måde end ved at gå til tandlægen.


Interne misfarvninger opstår typisk, hvis nerven (pulpa) i tanden dør. Det sker typisk, hvis du har et stort hul i tanden, som trænger ind til nerven. Og slagskader kan også give blødninger i pulpa og misfarve tanden indefra. Når først nerven er død, bliver tanden mørkere og i værste fald helt sort.


Endelig kan visse arvelige sygdomme også sætte sine spor i tænderne, som giver misfarvninger og defekte strukturer inde i tænderne.


Fjern misfarvning på tænderne


Er tænderne først begyndt at blive misfarvede uden på, er det svært at blive af med den gule, brune, violette eller grålige farve på tænderne.


Derfor vælger mange at få foretaget en tandblegning hos tandlægen.


Tandblegning hos tandlægen


Det foregår ved at tunge, kinder og tandkød beskyttes og afdækkes, så blegemidlet ikke kommer i kontakt med andet end tænderne. Samt at du får sikkerhedsbriller for øjnene.


Dernæst påføres der en blegegel i et tyndt lag på dine tænder. Gelen indeholder enten 6 % brintoverilte-opløsning eller maksimalt 18 % carbamidperoxid.


Gelen udskiftes med et nyt lag typisk hvert 15. minut.


Nogle klinikker benytter også LED-lys til at fremskynde blegningsprocessen. Der er dog videnskabelig uenighed om, hvorvidt LED-lys har en effekt på tandblegning.


Samlet set kan du forvente, at hele blegningsprocessen tager cirka en time.


Nogle tandlæger tilbyder også medicinsk blegning af tænder. Denne form for tandblegning tilbydes i tilfælde af særlige årsager til misfarvning, og hvor der er stillet specifikke diagnoser, som f.eks. arvelige tilstande og sygdomme. Ved medicinsk tandblegning kan benyttes koncentrationer af brintoverilte op til 35 %.


Tandlægestyret hjemmeblegning


Nogle tandlæger tilbyder også en såkaldt tandlægestyret hjemmeblegning. Her bleger du selv tænderne ved hjælp af en specialtilpasset skinne.


Der tages først aftryk af tænderne hos tandlægen. Hvorefter blegeskinnen produceres specielt til dig. Så er du sikker på, at den matcher dine tænder præcist og ikke rører ved dit tandkød.


Samtidig med at du får skinnen udleveret, får du en grundig skriftlig og mundtlig instruktion af tandlægen i at bruge den. Hvor længe du skal bruge skinne og gel dagligt varierer fra klinik til klinik. Det kan være alt fra en halv til flere timer om dagen.


Selve behandlingen tager typisk 1-3 uger afhængig af omfanget af misfarvningen. Under behandlingen bør du undlade at spise og drikke fødevarer, der pletter tænderne. Det forlænger behandlingstiden.


Tandrensning kan også reducere misfarvning


En tandrensning hos tandlægen i forbindelse med det halvårlige tjek af tænderne kan også fjerne eller effektivt reducere misfarvningen.


Alle tre metoder er en god og effektiv måde at komme problemet til livs på. Men desværre glemmer de fleste at vedligeholde det hvide smil efterfølgende. Derfor opstår problemet tit igen.


Fjern selv misfarvningen af tænderne


Er du klar på at gøre en ekstra indsats for at få hvidere tænder, så kan du selv fjerne de lette misfarvninger på tænderne derhjemme.


Intensivér tandbørstningen


Er der kun tale om en let misfarvning, kan en intensivering af tandbørstningen i nogle tilfælde komme problemet til livs. Eventuelt kan du tilføje en ekstra tandbørstning midt på dagen – f.eks. hvis du drikker meget kaffe, te eller cola i hverdagen.


Dog skal du være opmærksom på, at der skal gå minimum 1 time efter indtagelse af sure, syreholdige drikkevarer som juice, sodavand og så videre, før du børster tænder. Ellers virker tandbørsten som et mekanisk slibeinstrument, som skader tænderne, fordi tandemaljen er blevet ”blødgjort” af syren.


Samtidig bør der gå minimum en time efter tandbørstningen, før du drikker flere sure, syreholdige drikkevarer. Ellers er det beskyttende lag – kaldet pelliklen – ikke nået at blive gendannet fuldstændigt på tændernes overflade efter børstningen.


Daglig brug af tandtråd kan også afhjælpe misfarvninger mellem tænderne og effektivt fjerne madrester, som også kan være med til at misfarve tænderne.


Tandpasta til misfarvede tænder


Du kan også købe specielle former for tandpasta, som har en afblegende effekt på dine tænder. Effekten kan dog være varierende. For koncentrationen af brintoverilte, som er det aktive blegemiddel i tandpastaen, må ikke overstige 0,1 %.


Du kan også købe enzymbaserede tandpastaer, som bleger tænderne ved hjælp af enzymerne bromelain og papain.


Disse tandpastaer kan sagtens bruges til at vedligeholde den tandblegning eller tandrensning, du har fået foretaget hos en tandlæge eller tandplejer. En tandpasta alene kan dog sjældent gøre dit smil lysere.


Men det er vigtigt, at du er opmærksom på, at mange af produkterne i f.eks. udenlandske webshops anvender en højere koncentration af brintoverilte, end den som er tilladt herhjemme. Derudover kan du finde tandblegningsmidler på udenlandske webshops med skadelige midler, som f.eks. syrer.


Så køber du i udenlandske webshops, skal du som minimum sikre dig, at du køber produkter, der ikke er skadelige og samtidig godkendt til brug i EU.


Hvad er den bedste måde at rense misfarvede tænder på?


Så alt i alt har du en række meget forskellige muligheder for at komme dine misfarvede tænder til livs.


Du kan også bruge Adent Health appen til at forbedre din mundhygiejne og fjerne hovedårsagen til, at dine tænder bliver misfarvede.


Appen anvender en kunstig intelligens til at vurdere din tandsundhed . Den bygger på erfaringerne fra mere end 40.000 tandlægetimer. Erfaringerne bruges til at vurdere dine tænder og dit tandkød og matche dem med tandplejeprodukter med de rigtige aktive ingredienser samt lægge en plan for brugen af dem.


Læs mere om Adent Health app her.


Ofte stillede spørgsmål


Hvad kan du gøre ved misfarvede tænder?

Du kan lysne misfarvninger på tændernes overflade ved hjælp af tandblegning. Det kan foretages hjemme ved hjælp af tandlægestyret hjemmeblegning eller på tandklinikken. Endelig kan en grundig tandrensning hos tandlæge eller tandplejer fjerne misfarvninger og forbedre tændernes generelle udseende.

Kan du fjerne misfarvninger på tænder?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page