top of page

Tandsten – og hvad du kan gøre

Opdateret: 17. maj 2023

Tandsten er plak, der er blevet forkalket af kalken i vores spyt. Det dannes på tandoverfladen lige over tandkødsranden. Tandsten øger risikoen for tandkødsbetændelse, og bliver de ikke fjernet, kan de sætte sig på tandrødderne og være med til, at du udvikler parodontitis. Læs her, hvordan du forebygger tandsten, og hvorfor du ikke bør fjerne dem selv.


Tandsten – og hvad du kan gøre
Tandsten – og hvad du kan gøre

Plak og tandsten er ikke noget, som kun generer os i dag.


I Tel Aviv i Israel er der fundet tandsten på tænderne hos meget tidlige forfædre til det moderne menneske, som kan dateres tilbage omkring 400.000 år før vores tidsregning.


Tilmed kan det se ud som om, de har forsøgt at lave tandstikkere til at afhjælpe problemet!


Hvad er tandsten?


Når du har spist, begynder bakterierne i munden at nedbryde de proteiner, som er i de madrester, der bliver tilbage. Bakterierne ophober sig på tænder, tunge og kinder og sætter sig særligt langs tandkødsranden, hvorved der opstår en hvidlig, klistret belægning – kendt som plak.


Både bakterierne og plakken fjernes nemt med en effektiv tandbørstningsrutine. Men bliver plakken ikke fjernet regelmæssigt, vil kalken fra dit spyt i løbet af kort tid begynde at aflejre sig i plakken og forkalke denne.


Den forkalkede plak kaldes for tandsten (calculus dentalis). Den kan mærkes som en ru overflade på tænderne, der samtidig er med til at misfarve tænderne i farvenuancer fra det gullige over det brune og til helt sorte belægninger.


Samtidig gør den ujævne overflade på tandsten det sværere at fjerne misfarvninger fra f.eks. kaffe, tobak og vin. Ligeledes er tandsten med til at holde på de bakterier, som skaber de svovlholdige luftarter, som giver dårlig ånde.


Endelig kan tandsten være med til at gøre det svært at bruge tandtråd. For ligger der aflejret moderate til større mængder af tandsten mellem tænderne, kan du ikke komme ordentlig til med tandtråden.


Tandsten øger risikoen for tandkødssygdomme


Tandsten kan opstå i løbet af bare et par dage. Så er der f.eks. en weekend eller et par travle dage i ugen, hvor du tager lidt let på din daglige tandplejerutine, er det nok til, at der kan opstå tandsten.

Får du ikke fjernet tandsten, har du øget risiko for at få tandkødsbetændelse. Samtidig øger du risikoen for at få parodontitis. For med tiden kan tandsten brede sig til tandrødderne, så der åbnes mere op for tandkødslommerne.


Derfor er det vigtigt, at du forebygger dannelsen af tandsten og får fjernet dem regelmæssigt.


Kan du selv fjerne tandsten?


Du kan sammenligne tandsten lidt med de hårde aflejringer, som sætter under vandoverfladen på en båd. Den kan nemlig kun fjernes ved at slå det løs med stor kraft.


Tilsvarende er der ikke noget, du kan gøre for selv at fjerne tandsten. Så selv om du kan opleve, at du får revet lidt tandsten løs med en tandstikker eller tandtråd, bør du ikke selv begynde at fjerne tandsten med f.eks. en gaffel eller et andet hårdt instrument.


Det kan skade både tænderne og især tandkødet.


Den eneste sikre og effektive måde at blive af med tandsten på, er ved at gå til din tandlæge eller tandplejer og få foretaget en tandrensning. Tandrensningen foretages med specialudstyr, som effektivt fjerner tandsten uden at beskadige tandkødet.


Sådan mindsker du risikoen for tandsten


Den eneste måde du kan reducere risikoen for at få tandsten på, er ved at have en effektiv tandplejerutine, som fjerner den plak, som tandsten dannes af. Samtidig reducerer du effektivt risikoen for at få dårlig ånde.


En god og effektiv tandplejerutine kræver, at du børster dine tænder minimum 2 gange dagligt – morgen og aften – samt renser tænderne med tandtråd minimum en gang om dagen. Eventuelt kan du supplere rutinen med brug af mundskyllevæske.


Den rigtige måde at udføre din tandplejerutine på er ved at starte med at bruge tandtråd. Derved fjernes urenheder og plak mellem tænderne.


Vil du supplere tandplejerutinen med mundskyllevæske, bør du bruge denne, efter du har brugt tandtråd, og FØR du børster tænderne. Derved skylles urenhederne fra brugen af tandtråden væk.


Afslut rutinen med at børste dine tænder effektivt i minimum 2 minutter med en manuel eller elektrisk tandbørste. Derved får du fjernet belægninger og plak på tandfladerne og langs tandkødsranden og ”fejet” de sidste rester efter brugen af tandtråden væk.


Undlad at skylle munden med vand, når du er færdig med at børste tænder. Det reducerer nemlig flouridens muligheder for at hærde tandemaljen, fordi du skyller den væk. Det er også derfor, du ikke skal bruge mundskyllevæske efter tandbørstningen.


Få hjælp til en bedre tandplejerutine


Vil du gerne have hjælp til at forbedre din daglige tandplejerutine, kan du med fordel bruge den tandplejeanbefalede og CE-certificerede tandplejeapp Adent Health. Den fås til smartphones med enten iOS eller Android.


Appen anvender en kunstig intelligens til at analysere en række billeder, som du tager af dine tænder med din smartphones kamera. Appen instruerer dig i, hvordan du tager billederne. Samtidig stiller den dig også nogle spørgsmål om din nuværende tandplejerutine – samt hvilket udbytte du ønsker af at bruge appen.


Du kan bruge tandplejeappen til at tracke og vejlede dig i din daglige tandplejerutine.


Efter en uge kan du så tage nye billeder af dine tænder og få appens vurdering af dine fremskridt – samt nye anbefalinger til, hvordan du bliver bedre til at passe dine tænder.


Bruger du appen dagligt og tager nye billeder regelmæssigt, kan du holde øje med din tandsundhed og effektivt reducerer dannelsen af plak – og derved også dannelsen af de tandsten, som i værste fald kan føre til tandkødssygdomme.


Hent appen her.


Ofte stillede spørgsmål


Kan du selv fjerne tandsten?

Du bør aldrig forsøge selv at fjerne tandsten derhjemme. Det kan nemt give alvorlige skader på tænder og tandkød. I stedet bør du få dem fjernet af tandlægen eller en tandplejer næste gang, du får tjekket dine tænder. De anvender et specialværktøj og nogle særlige teknikker til at fjerne tandsten og plak fra tænderne og under tandkødsranden. Får du ikke fjernet tandsten, kan det føre til tandkødsbetændelse, tandkødsblødning, større tandkødslommer og med tiden andre alvorlige tandproblemer, som f.eks. parodontitis.

Hvordan slipper du af med tandsten?

Er det farligt at have tandsten?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page