top of page

Tandblegning – alt hvad du skal vide

Har du overvejet en tandblegning, fordi tænderne er blevet misfarvede? Så har du sikkert også spekuleret over, om du skal vælge at gå til tandlægen eller kan foretage tandblegningen hjemme. Læs med her, og få alt at vide om tandblegning, og hvordan du kan få bleget tænderne på en sikker og effektiv måde derhjemme.
Smil!


Tænderne er noget af det første, vi ser, når vi hilser på et andet menneske. Således viser en nylig undersøgelse, at hele 71 % kvinder og 58 % mænd bemærker tænderne som det første hos en potentiel partner.


Men alt for mange danskere har svært ved at smile naturligt, fordi de synes, at deres tænder med tiden har fået en kedelig gullig eller grå tone.


Løsningen er en tandblegning.


Det kan give dig dit hvide tandsæt tilbage, så du igen kan smile og grine uden at skænke det en tanke, når du er sammen med andre mennesker.


Kan du forestille dig, hvor dejligt det bliver?


Hvad er en tandblegning?


En tandblegning går ud på at blege tændernes misfarvning med et virksomt stof, som gør tænderne pæne, hvide igen.


Tandblegningen kan enten foretages hos en tandlæge eller en tandplejer, som har fået uddelegeret arbejdet af tandlægen. Eller derhjemme.


Tandlægen eller tandplejeren er den mest sikre løsning. For her kan behandlingen og det udstyr, der skal bruges, tilpasses specifikt til netop dine tænder. Men det er også den dyreste løsning.


Derfor er hjemmeblegning af tænderne meget udbredt. Det kan foretages enten i form af en tandlægestyret tandblegningsproces. Eller med håndkøbsprodukter til tandblegning, som er købt i Matas, Normal, apoteket eller på en webshop.


Andre igen vælger at følge gamle husråd om tandblegning med bagepulver, natron, gurkemeje eller lignende. Lad være med det. For det slider unødigt meget på tænderne og virker kun i kort tid. Så det kan nemt ende med at give slibeskader på tænderne.


Endelig er der en tredje løsning, som også foregår derhjemme. Den anvender en app og kameraet på din smartphone til at analysere tændernes misfarvning.


Det giver dig et mere trygt behandlingsforløb sammenlignet med håndkøbsprodukterne. For de produkter appen foreslår, er

  • godkendt af app-udbyderens egen tandlæge.

  • udvalgt efter, hvor misfarvede dine tænder er.

Men den og de andre behandlingsformer kommer vi tilbage til om lidt.


Hvorfor bliver tænderne gule?


Først skal vi lige tage et hurtigt kig på, hvorfor tænderne er blevet gule.


De tre vigtigste årsager er dårlig mundhygiejne, det du spiser eller drikker samt skader på tænderne.


Mundhygiejnen er den mest almindelige årsag. For børster du ikke tænderne ordentligt eller tit nok, og lader du være med at bruge tandtråd, er det svært at undgå, at tænderne bliver misfarvede.


Tilsvarende sørger farvestoffer og syrer i det du spiser og drikker for, at tænderne bliver farvede. Særligt kaffe, te, rødvin, cola og andre syreholdige drikkevarer gør tænderne gule. Derudover kan lakrids, bær og krydderier misfarve, hvis du indtager dem i større mængder. Og rygning og andre tobaksprodukter sætter også hurtigt spor på tænderne.


Har du haft et dybt hul i en tand, som har dræbt nerven, kan tanden også blive misfarvet – eller måske helt sort. Det samme kan ske, hvis dine tænder har fået et kraftigt slag.


Endelig har vi alle en tendens til at få mere gule tænder med alderen, ligesom der findes arvelige sygdomme, som misfarver tænderne.


Du kan læse mere om årsagen til misfarvede tænder her. Her kan du også læse mere om, hvorfor du aldrig bør bruge almindelige husholdningsprodukter til tandblegning.


Hvordan foregår tandblegning?


Som allerede nævnt kan du enten få foretaget en tandblegning hos en tandlæge eller tandplejer. Eller selv foretage den derhjemme.


Tandblegning hos tandlægen


Tandblegningen hos tandlægen eller tandplejeren foregår ved, at tunge, kinder og tandkød beskyttes og afdækkes, så blegemidlet ikke kommer i kontakt med andet end tænderne.


Selve behandlingen foregår ved, at der smøres en gel på tænderne, som indeholder en høj koncentration af det middel, som bleger tænderne. Derfor skal du også have sikkerhedsbriller på under behandlingen. For det er farligt at få i øjnene.


Gelen udskiftes for hvert kvarter, og den samlede behandling tager typisk en times tid – alt efter tandlægens vurdering af dine tænders misfarvning.


Og desværre holder behandlingen ikke evigt. Heller ikke selvom du ændrer kostvaner og plejer tænderne. Derfor skal du forvente, at den skal gentages hvert andet år, hvis du vil blive ved med at have pæne, hvide tænder.


Tandblegning derhjemme


Alternativet til at få fjernet misfarvningen hos tandlægen eller tandplejeren er enten et forløb, hvor du bleger tænderne derhjemme med et blegekit og en plan, som du har fået hos tandlægen.


Eller at du gør det selv derhjemme med produkter, som er købt i håndkøb.


Tandlægestyret hjemmeblegning


Et tandlægestyret forløb med hjemme-tandblegning foregår ved, at du først får taget aftryk af tænderne hos tandlægen. Ud fra aftrykket støbes en blegeskinne, som du skal bruge til tandblegningen.


Når skinnen er færdigstøbt, kommer du op på klinikken igen og får udleveret skinne, blegemiddel og en skriftlig plan. Samt vist og selv prøvet, hvordan du påfører blegemidlet og sætter blegeskinnen korrekt på plads i munden.


Derefter påbegynder du blegningsforløbet derhjemme og kan så få kontrolleret resultatet af tandlægen, når du er færdig med forløbet.


Så selvom du foretager selve blegningen derhjemme, skal du stadig til tandlægen for at få taget aftryk til den specialfremstillede skinne, du skal bruge til behandlingen. Og du skal også til tandlægen flere gange i løbet af processen for at få tjekket dine fremskridt.


Gør det selv-tandblegning hjemme


Hjemme-tandblegning foretages med særlige kits til tandblegning, som kan købes i håndkøb. Kittet består typisk af et blegemiddel og noget udstyr til at foretage selve tandblegningen med.


Kittene sælges både på apoteket, i håndkøbsbutikker, som Normal og Matas, og i webshops på nettet.


Vælger du at købe dit blegekit på nettet, er det ekstra vigtigt, at du ser dig godt for. For i mange udenlandske webshops (som tit er oversat til dansk), kan du købe nogle virkelig kradsbørstige produkter. De kan skade både dine tænder, dit tandkød og dine slimhinder i såvel mund som svælg.


Derfor er det vigtigt, at du dobbelttjekker ingredienserne i kittet og kun køber tandblegningsprodukter, som er godkendt til salg i EU. Så er du sikker på, at blegemidlet ikke indeholder mere end maksimalt 0,1 % hydrogenperoxid og er fri for skadelige syrer og andre kemikalier.


Hjemmeblegning af tænderne giver dig en noget mere mild tandblegning end hos tandlægen. Derfor tager behandlingen også noget længere tid. Typisk foregår den over flere uger efter en medfølgende plan, som det er meget vigtigt, at du overholder.


Du kan læse mere om, hvordan du får hvide tænder derhjemme i denne artikel. Her kan du også læse mere om, hvad du skal se efter, hvis du vil købe tandblegningsprodukter på nettet.


Tandblegning med en app


Endelig kan du som nævnt få en app til din smartphone, som kan hjælpe dig med at blege tænderne derhjemme.


Her starter du med at fotografere dine tænder efter de anvisninger, som appen giver dig.


Ud fra billederne analyseres dine tænder så af en kunstig intelligens, som er bygget ind i appen. På baggrund af analysen kommer appen med et forslag til et tandblegningskit og en fremgangsmåde, som du så kan bestille hjem direkte gennem appen.


Den kunstige intelligens er baseret på mere end 40.000 tandlægetimers erfaring med tandblegning og tandsundhed. Det giver en større tryghed ved at foretage tandblegningen derhjemme med et blegeprodukt, du er sikker på, ikke ødelægger tænderne, tandkødet og slimhinderne.


Du kan læse mere om Adent Health appen her.


Hvad koster tandblegning i pris?


Prisen på en tandblegning afhænger naturligvis af, hvorvidt du vælger at få den foretaget hos tandlægen eller selv fortager den derhjemme – enten med et blegekit eller den føromtalte app-løsning.


Hvad koster tandblegning hos tandlægen?


På en tandlægeklinik skal du forvente, at et såkaldt klinikblegning-forløb med at få taget aftryk af tænderne, støbt beskyttelsesskinne og foretaget selve tandblegningen nemt kan løbe op i fra mellem 2.500 og op til 3.500 kroner.


Med i prisen får du den tryghed, der er ved, at en erfaren tandlæge foretager en professionel vurdering af dine tænder. Og udvælger den behandling, som efter deres mening giver det bedste resultat på en sikker måde.


Men ud over at det er rimelig bekosteligt, kræver det også, at du kan overvinde din eventuelle tandlægeskræk.


Hvad koster tandlægestyret hjemmetandblegning?


Vælger du den løsning, hvor du får taget aftryk og støbt en blegeskinne til hjemme-tandblegning, men selv foretager selve tandblegningen hjemme, lander prisen typisk på omkring et par tusinde kroner.


Så i praksis er det kun timeprisen for selve tandblegningen i klinikken, du sparer.

Samtidig tager blegningsprocessen længere tid. For du bruger et mildere blegeprodukt, end hvis det er tandlægen, som står for blegningen af dine tænder.

Altså skal du have skinnen på i en længere tidsperiode hen over flere omgange i forhold til en tandblegning hos tandlægen.


Hvad koster en gør det selv-løsning til tandblegning?


Tandblegningskit til hjemmebrug er noget af en jungle at finde rundt i. For der findes utroligt mange produkter og flere forskellige fremgangsmåder. Og en stor prisforskel på de billigste og dyreste produkter til hjemme-tandblegning.


Prismæssigt ligger produkterne fra omkring 250 kroner og opefter med en gennemsnitspris på omkring 500 kroner. Ud over selve blegekittet bør du også investere i tandtråd, og kan med fordel også skifte til en tandpasta med blegende effekt for at øge effekten af behandlingen. Prisen for disse produkter skal lægges oven i prisen for kittet.


Køber du tandblegning hos f.eks. apoteket, Matas, Normal eller en anden fysisk butik, kan du være sikker på, at produkterne er godkendt til brug i EU. For ellers er det forbudt at sælge dem. Alligevel kan der være stor forskel på, hvor effektive og hvor besværlige produkterne er at bruge.


Handler du på nettet, skal du som allerede nævnt dobbelttjekke ingredienserne i blegemidlet for at sikre dig mod at komme til at købe noget, som ødelægger tænder, tandkød eller slimhinder. Også selv om du handler på en dansksproget hjemmeside.


For der findes mange udenlandske firmaer, som har en dansksproget webshop. Samt danske webshops, som ikke kender lovgivningen til bunds for tandblegeprodukter og derfor sælger skadelige produkter.


Så vær forsigtig, hvis du handler tandblegning på nettet.


Hvad koster tandblegning med app?


Vælger du den app-løsning, som vi har nævnt tidligere i artiklen, er selve appen helt gratis. Det er bare at downloade den og få den til at analysere dine tænder.


Prisen for de produkter, som appen anbefaler, afhænger af analysen. Men typisk er du i gang for under 500 kroner inkl. alt – også tandtråd og tandpasta med blegeeffekt, hvis det bliver anbefalet på baggrund af analysen.


Altså får du tandblegning til en pris, som ligger på linje med håndkøbsprodukterne. Men derudover får du den sikkerhed og tryghed, som der ligger i en professionel, faglig vurdering af dine tænders misfarvning. Og som danner grundlaget for valget af produkter til tandblegningen og den plan, du skal gå fremefter.


Uden at det koster ekstra.


Samtidig kan du løbende få den kunstige intelligens i appen til at vurdere dine fremskridt med tandblegningen. Det foregår ved, at du tager en ny serie billeder med appen.


Og så hjælper appen dig også med at huske på at få det gjort hver dag.


Altså giver app-løsningen dig en tryg behandling og større chance for succes i forhold til hjemme-tandblegning med håndkøbsprodukter.


Hvor lang tid holder tandblegning?


Uanset hvilken form for tandblegning du vælger, holder effekten ikke evigt.


Men hvis du skruer op for brugen af tandtråd, husker tandbørstningen og måske skruer ned for nogle af de drikke- og fødevarer, som tænderne bliver misfarvet af, kan du udsætte din næste tandblegning et stykke tid.


Hvordan plejer du tænderne, så de ikke bliver så misfarvede?


Som sagt er det vigtigt, at du sørger for at bruge tandtråd dagligt, hvis du vil reducere tændernes misfarvning.


For dels reducerer brugen af tandtråd misfarvningen mellem tænderne, og dels fjerner det effektivt de madrester, som måtte sidde mellem tænderne og er med til at farve dem.


En tandpasta med blegende effekt kan også være med til at forlænge perioden frem til næste tandblegning. Her er det vigtigt, at du vælger en ”whitening” tandpasta, som også indeholder de øvrige aktive, plejende ingredienser, som findes i en almindelig tandpasta.


Hvad må du spise efter tandblegning?


I princippet kan du bare fortsætte med at spise, som du plejer. Men vil du forlænge den tid, hvor dine tænder holder sig hvide efter en tandblegning, kan du med fordel skære ned på de produkter, som du ved farver tænderne.


En god huskeregel er, at alt hvad der kan farve din hvide dug derhjemme, vil også misfarve tænderne. Særligt hvis du spiser eller drikker meget af det, som giver misfarvninger.


Så går der også længere tid, før du skal bruge tid og penge på at blege dine tænder igen.


Er tandblegning farligt?


Er tandblegning skadeligt eller usundt?


Ja, hvis du bruger husholdningsmidler som dem, der omtales i gamle husråd om tandblegning. Så er du sikker på, at du får slibe- og andre skader på tænderne. For produkterne skal bruges tit for at have en effekt, og derfor øges risikoen for skader.


Der er også risiko for, at du kan komme til at købe et tandblegeprodukt på nettet, som kan give dig alvorlige skader på tænder, tandkød eller slimhinder. Enten fordi de indeholder syrer, som f.eks. citronsyre eller andre skadelige ingredienser.


Eller fordi blegeproduktet indeholder for høje koncentrationer af de virksomme stoffer, som f.eks. hydrogenperoxid – også kendt under handelsnavnet brintoverilte.


Endelig kan du være uheldig, at blegemidlet løber ud af den skinne, som nogle produkter – også dem du kan købe i håndkøb i en butik – anvender. Ikke to sæt tænder er ens. Derfor passer skinnen aldrig 100 % på samme måde som den, tandlægen støber til dig.


Det betyder, at blegemidlet nemt kan løbe ud og beskadige tandkødet.


Hvilken tandblegningsmetode er den bedste?


Hvilken tandblegningsmetode der er den bedste, afhænger helt af dine egne præferencer.


Tandlægen – hvis personlig kontakt er vigtig for dig


Lider du ikke af tandlægeskræk, og giver det dig en øget tryghed, at tandblegningen udføres af en tandlæge som du måske allerede kender i forvejen? Så bør du vælge den løsning.


Hjemmeblegning – særligt til lette misfarvninger


Har du tandlægeskræk, eller synes du, det lyder dyrt? Så kan du også vælge en tandblegning med et håndkøbsprodukt. Særligt til lettere misfarvninger af tænderne.


Men det tager længere tid end en tandblegning hos tandlægen, kræver, at du overholder den medfølgende behandlingsplan, og at du finder et produkt, som du ved, ikke indeholder farlig kemi. Samt at du er tryg ved at bruge produktet.


Tandblegning med app – det bedste fra begge verdener


Vælger du at foretage tandblegningen ved hjælp af appen Adent Health, får du en sikker faglig vurdering af misfarvningen på dine tænder og anbefalet nøje udvalgte produkter til dig.


Samtidig er du sikker på, at de blegeprodukter, appen anbefaler til behandlingen, overholder lovgivningen og ikke indeholder skadelige og usunde stoffer. Samt at det benytter en behandlingsmetode, som ikke giver dig skader på tænder, tandkød og slimhinder.


Prismæssigt får du en tandblegning, som ligger på niveau med gennemsnitsprisen på håndkøbsprodukterne. Men samtidig får du både en faglige vurdering af dine tænder, løbende gode råd og en vurdering af behandlingens effekt, ligesom appen husker dig på at få foretaget behandlingen hver dag.


Hvordan kommer du i gang med tandblegning med Adent Health?


Vælger du på baggrund af denne gennemgang at få foretaget din tandblegning med hjælp fra appen Adent Health, er alt, hvad du skal gøre at:

  1. Downloade appen og lade den analysere dit smil ved at tage billeder af tænderne med mobilen.

  2. Få en plan med tilhørende produkter, som kan hjælpe dig til sikkert at fjerne misfarvningen.

  3. Få lyst til at smile igen, fordi du er garanteret en synlig effekt af behandlingen inden for 30 dage.

Alt hvad du skal gøre, er at købe de anbefalede produkter og følge den plan, du får. Og hvis du ikke er tilfreds med resultatet efter 30 dage, får du dine penge retur. Uden diskussion.


Læs mere om Adent Health app her.

Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page