top of page

Tandblegning – alt hvad du skal vide

Opdateret: 17. maj 2023

Har du overvejet en tandblegning, fordi tænderne er blevet misfarvede? Så har du sikkert også spekuleret over, om du skal vælge at gå til tandlægen eller kan foretage tandblegningen hjemme. Læs med her, og få alt at vide om tandblegning.


Tandblegning – alt hvad du skal vide
Tandblegning – alt hvad du skal vide

Smil!


Tænderne er noget af det første, vi ser, når vi hilser på et andet menneske. Således viser en nylig undersøgelse, at hele 71 % kvinder og 58 % mænd bemærker tænderne som det første hos en potentiel partner.


Men alt for mange danskere har svært ved at smile naturligt, fordi de synes, at deres tænder med tiden har fået en kedelig gullig eller grå tone.


Løsningen kan være en tandblegning, så du igen kan smile og grine uden at skænke det en tanke.


Hvad er en tandblegning?


En tandblegning går ud på at blege tændernes misfarvning med et virksomt stof, som gør tænderne hvide igen.


Tandblegningen kan enten foretages hos en tandlæge eller en tandplejer, som har fået uddelegeret arbejdet af tandlægen. Eller derhjemme.


Tandlægen eller tandplejeren er den mest sikre løsning. For her kan behandlingen og det udstyr, der skal bruges, tilpasses specifikt til netop dine tænder.


Hjemmeblegning af tænderne er også meget udbredt. Det kan foretages enten i form af en tandlægestyret tandblegningsproces. Eller med håndkøbsprodukter til tandblegning, som er købt i Matas, Normal, apoteket eller på en webshop.


Andre vælger at følge gamle husråd om tandblegning med bagepulver, natron, gurkemeje eller lignende. Lad være med det. For det slider unødigt meget på tænderne og virker kun i kort tid. Så det kan nemt ende med at give slibeskader på tænderne.


Hvorfor bliver tænderne gule?


Først skal vi lige tage et hurtigt kig på, hvorfor tænderne er blevet gule.


De tre vigtigste årsager er dårlig mundhygiejne, det du spiser eller drikker samt skader på tænderne.


Mundhygiejnen er den mest almindelige årsag. For børster du ikke tænderne ordentligt eller tit nok, og lader du være med at bruge tandtråd, er det svært at undgå, at tænderne bliver misfarvede.


Tilsvarende sørger farvestoffer og syrer, i det du spiser og drikker for, at tænderne bliver farvede. Særligt kaffe, te, rødvin, cola og andre syreholdige drikkevarer gør tænderne gule. Derudover kan lakrids, bær og krydderier misfarve, hvis du indtager dem i større mængder. Og rygning og andre tobaksprodukter sætter også hurtigt spor på tænderne.


Har du haft et dybt hul i en tand, som har dræbt nerven, kan tanden også blive misfarvet – eller måske helt sort. Det samme kan ske, hvis din tand har fået et kraftigt slag.


Endelig har vi alle en tendens til at få mere gule tænder med alderen, ligesom der findes arvelige sygdomme, som misfarver tænderne.


Du kan læse mere om årsagen til misfarvede tænder her. Her kan du også læse mere om, hvorfor du aldrig bør bruge almindelige husholdningsprodukter til tandblegning.


Hvordan foregår tandblegning?


Som allerede nævnt kan du enten få foretaget en tandblegning hos en tandlæge eller tandplejer. Eller selv foretage den derhjemme.


Tandblegning hos tandlægen


Tandblegningen hos tandlægen eller tandplejeren foregår ved, at tunge, kinder og tandkød beskyttes og afdækkes, så blegemidlet ikke kommer i kontakt med andet end tænderne.


Selve behandlingen foregår ved, at der smøres en gel på tænderne, som indeholder en høj koncentration af det middel, som bleger tænderne. Derfor skal du også have sikkerhedsbriller på under behandlingen. For det er farligt at få i øjnene.


Gelen udskiftes for hvert kvarter, og den samlede behandling tager typisk en times tid – alt efter tandlægens vurdering af dine tænders misfarvning.


Tandlægestyret hjemmeblegning


Et tandlægestyret forløb med hjemme-tandblegning foregår ved, at du først får taget aftryk af tænderne hos tandlægen. Ud fra aftrykket støbes en blegeskinne, som du skal bruge til tandblegningen.


Når skinnen er færdigstøbt, kommer du op på klinikken igen og får udleveret skinne, blegemiddel og en skriftlig plan. Samt vist og selv prøvet, hvordan du påfører blegemidlet og sætter blegeskinnen korrekt på plads i munden.


Derefter påbegynder du blegningsforløbet derhjemme og kan så få kontrolleret resultatet af tandlægen, når du er færdig med forløbet.


Så selvom du foretager selve blegningen derhjemme, skal du stadig til tandlægen for at få taget aftryk til den specialfremstillede skinne, du skal bruge til behandlingen. Og du skal også til tandlægen flere gange i løbet af processen for at få tjekket dine fremskridt.


Hvad koster tandblegning i pris?


Prisen på en tandblegning afhænger naturligvis af, hvorvidt du vælger at få den foretaget hos tandlægen eller selv foretager den derhjemme med en tandlægestyret hjemmetandblegning.


Hvad koster tandblegning hos tandlægen?


På en tandlægeklinik skal du forvente, at et såkaldt klinikblegning-forløb med at få taget aftryk af tænderne, støbt beskyttelsesskinne og foretaget selve tandblegningen lander mellem 2.500 og op til 3.500 kroner.


Med i prisen får du den tryghed, der er ved, at en erfaren tandlæge foretager en professionel vurdering af dine tænder. Og udvælger den behandling, som efter deres mening giver det bedste resultat på en sikker måde.


Hvad koster tandlægestyret hjemmetandblegning?


Vælger du den løsning, hvor du får taget aftryk og støbt en blegeskinne til hjemme-tandblegning, men selv foretager selve tandblegningen hjemme, lander prisen typisk på omkring et par tusinde kroner.


Så i praksis er det kun timeprisen for selve tandblegningen i klinikken, du sparer. Samtidig tager blegningsprocessen længere tid. For du bruger et mildere blegeprodukt, end hvis det er tandlægen, som står for blegningen af dine tænder.

Altså skal du have skinnen på i en længere tidsperiode hen over flere omgange i forhold til en tandblegning på tandlægeklinikken.


Hvor lang tid holder tandblegning?


Uanset hvilken form for tandblegning du vælger, holder effekten ikke evigt.


Men hvis du skruer op for brugen af tandtråd, husker tandbørstningen og skruer ned for nogle af de drikke- og fødevarer, som tænderne bliver misfarvet af, kan du udsætte din næste tandblegning et stykke tid.


Hvordan plejer du tænderne, så de ikke bliver så misfarvede?


Som sagt er det vigtigt, at du sørger for at bruge tandtråd dagligt, hvis du vil reducere tændernes misfarvning.


For dels reducerer brugen af tandtråd misfarvningen mellem tænderne, og dels fjerner det effektivt de madrester, som måtte sidde mellem tænderne og er med til at farve dem.


Hvad må du spise efter tandblegning?


I princippet kan du bare fortsætte med at spise, som du plejer. Men vil du forlænge den tid, hvor dine tænder holder sig hvide efter en tandblegning, kan du med fordel skære ned på de produkter, som du ved farver tænderne.


En god huskeregel er, at alt hvad der kan farve din hvide dug derhjemme, vil også misfarve tænderne. Særligt hvis du spiser eller drikker meget af det, som giver misfarvninger.


Så går der også længere tid, før du skal bruge tid og penge på at blege dine tænder igen.


Er tandblegning farligt?


Er tandblegning skadeligt eller usundt?


Ja, hvis du bruger husholdningsmidler som dem, der omtales i gamle husråd om tandblegning. Så er du sikker på, at du får slibe- og andre skader på tænderne. For produkterne skal bruges tit for at have en effekt, og derfor øges risikoen for skader.


Der er også risiko for, at du kan komme til at købe et tandblegeprodukt på nettet, som kan give dig alvorlige skader på tænder, tandkød eller slimhinder. Enten fordi de indeholder syrer, som f.eks. citronsyre eller andre skadelige ingredienser.


Eller fordi blegeproduktet indeholder for høje koncentrationer af de virksomme stoffer, som f.eks. hydrogenperoxid – også kendt under handelsnavnet brintoverilte.


Endelig kan du være uheldig, at blegemidlet løber ud af den skinne, som nogle produkter – også dem du kan købe i håndkøb i en butik – anvender. Ikke to sæt tænder er ens. Derfor passer skinnen aldrig 100 % på samme måde som den, tandlægen støber til dig.


Det betyder, at blegemidlet nemt kan løbe ud og beskadige tandkødet.


Ofte stillede spørgsmål


Er det skadeligt at blege tænder?

Den mest sikre og bedste løsning er tandblegning hos tandlægen/tandplejeren. Der kan dog opstå bivirkninger i form af tandfølsomhed. De er dog kun forbigående og varer sjældent mere end 14 dage.

Hvor lang tid holder blegning af tænder?


bottom of page