Er du tit tør i munden? Omkring 20 % af alle voksne oplever mundtørhed. Enten kortvarigt på grund af stress, nervøsitet eller angst. Eller om natten, fordi de snorker. Mundtørhed kan også være et mere vedvarende problem, som skyldes, at du producerer for lidt spyt. Læs med her, og find ud af, hvad årsagen er, og hvad der kan gøres ved tør mund.
Det er helt normalt lejlighedsvist at blive tør i munden, hvis du føler dig stresset, nervøs eller angst. Det forsvinder oftest af sig selv igen.
Mundtørhed kan også opstå som bivirkninger ved forskellige former for medicin. Det afhjælpes typisk ved at skifte medicin. Eller indtage medicinen i en lavere dosis eller på et andet tidspunkt.
Endelig kan du opleve mere vedvarende problemer med mundtørhed, som ikke bare forsvinder af sig selv igen. Det sker for omkring 20 % af befolkningen – en smule oftere hos kvinder end hos mænd.
Hvad er mundtørhed?
Mundtørhed opleves som en følelse af, at du er tør i munden. At der ikke er den mængde mundvand, som der plejer at være.
Det kan opleves som:
Tørre eller måske ligefrem sprukne læber.
En tør, klæbende eller lettere sviende fornemmelse i munden.
En fornemmelse af, at tungen klistrer til ganen.
Tør, irriteret og mere rød og måske ligefrem furet tunge.
En tør eller direkte brændende fornemmelse i halsen.
Du kan også opleve mundtørhed som et behov for at drikke vand til maden eller midt om natten. Eller på, at du får lyst til at spise bolsjer eller pastiller for at slippe af med den tørre fornemmelse i munden.
Er mundtørhed farlig?
Mundtørhed – også kaldet ”xerostomi” – kan være tegn på sygdomme, som f.eks. Sjøgrens sygdom, ligesom infektioner i kroppen og diabetes også kan give tørhed i munden. Men det kan også bare opstå af mere ukendte årsager.
Følgevirkningerne af mundtørhed kan bl.a. være:
Øget risiko for huller i tænderne og tandkødsbetændelse, fordi du ikke har spyt nok i munden til at vaske bakterier og madrester væk fra tænderne.
Øget tendens til at få sår og svampeinfektioner i munden, fordi bakterierne får bedre levevilkår på grund af det manglende mundvand.
Du kan også opleve en forringet smagsoplevelse – at maden smager af mindre – eller ligefrem få spise-, synke- og problemer med at sige noget. Samt få nemmere ved at udvikle dårlig ånde.
Giver mundtørheden store problemer med at spise eller tale, kan folk nogle gange udvikle social angst, fordi det ikke kan undgås, at andre bemærker problemerne.
Endelig synes videnskabelige undersøgelser at påvise en øget risiko for psykiske problemer hos folk, som døjer af tørhed i munden. Muligvis af samme grund som den sociale angst.
Hvad skyldes mundtørhed?
Som allerede nævnt oplever de fleste kortvarig mundtørhed på grund af stress og nervøsitet. Eller som bivirkning af medicin.
Vedvarende mundtørhed skyldes, at dine spytkirtler producerer mindre spyt end normalt. Det kommer naturligt med alderen, fordi spytkirtlerne skrumper, når vi bliver ældre. Men tør mund kan også opstå i løbet af voksenlivet. Til gengæld oplever børn kun meget sjældent mundtørhed – kun oftest som en bivirkning ved medicin.
Derfor er spyt vigtigt for din sundhed
Almindeligvis producerer du omkring 1,5 liter spyt i døgnet. Spyttet smører mundslimhinderne, tungen, læberne og tænderne, og er med til at opbløde maden, når du spiser. Samtidig gør spyttet det nemmere at tale, smage og synke.
Desuden indeholder spyttet en masse enzymer, salte, bakterieflora og immunstoffer:
Enzymerne forhindrer, at der opstår et surt miljø i munden, som kan opløse tændernes emalje.
Salte som calcium og fosfat styrker tændernes emalje, så den bliver hårdere at få hul på.
Immunstofferne beskytter mundens slimhinder, tandkød og tunge mod infektioner.
Bakteriefloraen er med til at nedbryde den mad, som du spiser, allerede mens den er i munden.
Endelig er spyttet med til at forstærke smagssansen – og dermed smagsoplevelse af maden.
Mundtørhed om natten
Du kan også opleve øget mundtørhed om natten, fordi spytproduktionen nedsættes naturligt, når du sover.
Tørhed i munden om natten kan dog også skyldes, at du snorker med åben mund. Særligt hvis du ikke oplever mundtørhed i løbet af dagen.
Snorken kan være med til at give dig en dårligere søvn, og i alvorlige tilfælde kan det udvikle sig til søvnapnø, som ligefrem kan standse din vejrtrækning i længere perioder. Det kan give forhøjet blodtryk og øge risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og demens.
Så oplever du tit, at du vågner, og er helt tør i munden, bør du få undersøgt, om der kan gøres noget ved din snorken – og om du eventuelt lider af søvnapnø.
Hvordan diagnosticeres mundtørhed?
Oplever du vedvarende mundtørhed, bør du få din tandlæge til at måle din spytproduktion. Samt vurdere, om dine tænder har taget skadet af mundtørheden.
Ud fra resultatet af målingen og din beskrivelse af generne, kan tandlægen ofte finde frem til årsagen. Eller henvise dig til lægen for yderligere udredning. F.eks. fordi du tager medicin, som mistænkes for bivirkninger i form af tørre slimhinder og tør mund.
Lægen kan også tage en blodprøve, som kan påvise de sygdomme, som kan fremme mundtørhed, samt finde ud af, om du mangler mineraler og vitaminer, som er vigtige for din spytproduktion.
Hvordan behandles mundtørhed?
Skyldes mundtørhed en medicinsk behandling, kan din læge ordinere et andet medikament, som ikke giver mundtørhed. Eller ændre på dosis, eller hvornår du indtager medicinen i forhold til dine spisetider.
Derudover foregår behandlingen først og fremmest ved at afprøve nogle af de gode råd, som du får nedenfor. Der er som sådan ikke en behandling, som kan fjerne problemet eller forhindre, at det opstår igen.
Dog kan lægen i nogle tilfælde ordinere en særlig type øjendråber (pilokarpin), som øger spytproduktionen. Det kan tage fra uger til måneder, før dråberne har en god effekt.
Hvad er godt mod mundtørhed?
Generne ved mundtørhed kan afhjælpes ved hjælp af en række forskellige produkter og gode råd i dagligdagen.
Produkter mod mundtørhed
Blandt de produkter som kan reducere generne ved mundtørhed, er:
Mundspray – forfrisker og renser mundens slimhinder og mindsker udtørringen. Du kan også få særlige mundsprays, som er udviklet specifikt til at fugte munden i forbindelse med mundtørhed.
Mundskyl – hjælper dig med at vaske de bakterier, madrester og plak væk, som er med til at give huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Det sørger mundvandet normalt for. Men er spytproduktionen reduceret, sker det kun i begrænset grad – eller slet ikke.
Tyggegummi – frem for at spise bolsjer og pastiller for at stimulere spytproduktionen, bør du hellere vælge et sukkerfrit tyggegummi med eller uden smag. Det er med til at øge spytproduktionen på samme måde, ligesom det er med til at rense tænderne.
Mundgel – er særligt velegnet til dig, som lider af mundtørhed om natten. Mundgelen lægger sig som en hinde over mundhulen, så den ikke tørrer så nemt ud. Samtidig har mundgel både en fugtgivende og beskyttende effekt, som reducerer følgevirkningerne ved tør mund.
Næsestrips – kan være med til at gøre det nemmere at trække vejret gennem næsen. Så lider du af snorken, søvnapnø og deraf følgende mundtørhed, kan det også være en måde at reducere generne og forbygge følgevirkningerne af tør mund.
Sugetabletter – som indeholder xylitol, æblesyre, natriumcitrat og dicalciumfosfat kan være med til at fremme produktionen af spyt i munden – og dermed reducere risikoen for mundtørhed. De fås i flere forskellige sukkerfrie smagsvarianter – og fås også i en variant, som øger mundens bakterieforsvar.
Læbepomade – kan hjælpe dig med at holde din læber fugtige og pæne. Tørre læber er nemlig en hyppig følgevirkning af tørhed i munden.
Gode råd mod mundtørhed
Nogle af de bedste råd mod mundtørhed er, at:
Drikke masser af vand – så du får renset munden for madrester og bakterier, hver gang du har spist eller drukket. Samtidig er vandet med til at fugte læber, mundhule, slimhinder og hals regelmæssigt i løbet af dagen.
Holde igen med sure og søde produkter – syre- og sukkerholdige drikke, som f.eks. sodavand, juice og saft, har lettere ved at angribe tænderne, hvis du lider af tør mund. Derfor er det ekstra vigtigt, at du altid skyller efter med rent vand, så du får renset munden, efter du har drukket.
Begrænse tobaksforbruget – rygning er med til at forværre mundtørheden, fordi du trækker røgen ind gennem munden og ned i halsen. Derfor bør du minimere rygningen mest muligt – eller helt holde op med at ryge for ikke at forværre tørheden i munden.
Drikke mindre alkohol, te og kaffe – disse drikkevarer virker vanddrivende. Det er med til at øge tørheden i munden, fordi kroppens naturlige væskedepoter reduceres. Ved at drikke mindre eller helt undgå alkohol, te eller kaffe, kan du mindske risikoen for mundtørhed i hverdagen.
Hvordan forebygger du mundtørhed?
Ligesom du bør undgå sure og søde mad- og drikkevarer, hvis du lider af mundtørhed, bør du også reducere indtaget af disse, fordi syrerne i produkterne er med til at fremme mundtørhed.
Det er også en rigtig god idé at opbygge og opretholde en effektiv tandplejerutine. Det er samtidigt også den mest effektive måde at reducere følgevirkningerne af mundtørhed for dine tænder og dit tandkød.
Børst tænderne minimum 2 gange om dagen – morgen og aften. Og brug tandtråd før tandbørstningen minimum én gang om dagen. Supplér eventuelt også med en gang mundskyl før tandbørstningen.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er mundtørhed tegn på?
Mundtørhed kan opstå, fordi du snorker om natten. Eller i forbindelse med dehydrering, stress eller angst. Mundtørhed ses også tit hos ældre, ligesom det optræder som bivirkninger ved nogle medikamenter, eller når du tager flere forskellige medikamenter. Eller strålebehandlinger i hals- og hovedområdet. Endelig opleves mundtørhed også ved sygdomme som diabetes, Sjögrens syndrom, HIV/AIDS eller Parkinsons sygdom.