top of page

Tandblegning hjemme - sådan gør du

Tandblegning hjemme lyder umiddelbart som en nemmere og billigere løsning end at få foretaget tandblegningen hos en tandlæge. Udfordringen er bare, at markedet for hjemme-tandblegning er en jungle. Så du kan nemt få købt et produkt, der skader mere, end det gavner. Så hvordan bleger du tænderne derhjemme uden at komme galt afsted? Det får du svar på i denne artikel.
Ville det ikke være dejligt, hvis du kunne smile ubesværet igen, når du var ude blandt mennesker?

Eller kunne skraldgrine, når nogen fortalte en vittighed?

Men i stedet er du hele tiden på vagt over ikke at komme til at flashe dine tænder. For du ved alt for godt, at de er alt for misfarvede.


Misfarvede tænder er et dagligt problem for masser af mennesker – og i værste fald kan det både beskadige tænderne og give dig social angst. Misfarvningerne kan fjernes. Men mange synes, det kan være dyrt at få foretaget en tandblegning hos tandlægen.


Så derfor virker det tillokkende selv at foretage din tandblegning derhjemme – og der findes masser af tandblegning hjemme-kit i både Matas, Normal og på diverse webshops. Så det er nemt at komme i gang. Du kan læse mere i vores artikel her.


Tandblegning hjemme – trin for trin


Gør det selv-blegning af tænder hjemme kan foretages på flere måder. Grundlæggende set består processen af disse 3 trin:


1. Find, og køb et produkt online eller i en butik.

2. Følg vejledningen i kittet, og foretag behandlingen.

3. Fortsæt behandlingen, til du er tilfreds med resultatet.


Hvert af de 3 trin er igen opdelt i flere mindre trin. Så lad os dykke ned i dem hver for sig, så du kan få en klar, detaljeret fremgangsmåde for hvert enkelt skridt i processen.


1. Find og køb et produkt til tandblegning derhjemme


Markedet for tandblegeprodukter er en jungle. For der er rigtig mange produkter på markedet – både i butikkerne og på nettet. Så som helt almindelig forbruger kan det være svært at gennemskue, hvilke produkter der rent faktisk virker. Og endnu vigtigere: Hvilke produkter du skal holde dig langt væk fra.


Enten fordi de indeholder skadelige koncentrationer af virkemidler, som kan ødelægge tænder eller tandkød. Eller bruger hjælpemidler og fremgangsmåder, som øger risikoen for det.


Særligt skal du være på vagt overfor produkter, som indeholder:


 • Syrer* som brugt til tandblegning kan skade både tænder og tandkød og giver en højere risiko for øget tandfølsomhed samt irritation og ætsning af tandkødet.

 • For høje koncentrationer af virksomme stoffer, som f.eks. hydrogenperoxid eller carbamidperoxid. For kraftige koncentrationer kan også skade tænderne og tandkødet – og den slags produkter overtræder i øvrigt den danske lovgivning for tandplejemidler til hjemmebrug.

 • Ingredienser som ikke bleger – eller der ikke er bevis for, virker effektivt. Det gælder f.eks. kul, bagepulver og andre af de midler, som tit anvendes i de gamle husråd om tandblegning, der fortsat cirkulerer på nettet og de sociale medier.


Endelig skal du være opmærksom på, at medfølgende tilbehør, som f.eks. en skinne til at påføre blegemiddel på tænderne, er lavet på standardmål. Men ikke to sæt tænder er ens. Derfor kan du meget nemt risikere, at netop din tandstilling og størrelse på tænderne betyder, at blegemidlet løber ud af skinnen og beskadiger tandkødet eller irriterer slimhinder og svælg.


*Undgå disse farlige syrer og kemiske stoffer i tandblegemidler:

 • Organiske syrer som f.eks. citronsyre.

 • Natriumborat (borforbindelser er ulovlige i tandplejeprodukter).

 • Natriumbikarbonat – også kaldet tvekulsurt natron.

Findes der et godt kit til hjemmeblegning af tænder?


Så skal du være helt sikker på ikke at vælge et skadeligt produkt til din tandblegning hjemme, bør du gå efter produkter, som:

 • Er godkendt til brug i EU (det sikrer, at det ikke indeholder skadelige stoffer eller koncentrationer).

 • Indeholder maksimalt 0,1 % hydrogenperoxid samt eventuelt enzymer som papain og bromelain.

 • Enten bruger tandblegningsstrips til kortere og mere intensive behandlingsforløb på typisk 14 dage.

 • Eller anvender en særlig tandblegningstandpasta til et mere længerevarende forløb.

2. Følg vejledningen i kittet, og foretag behandlingen


Når du har fundet et produkt, du er tryg ved, er næste skridt at gå i gang med behandlingen. Her er det vigtigt, at du følger den vejledning, som følger med produktet og overholder både fremgangsmåden og antallet af daglige behandlinger. Ellers reducerer du sandsynligheden for, at du ser en mærkbar forandring på tænderne.


I løbet af behandlingen er det også vigtigt, at du bruger tandtråd minimum en gang om dagen til at fjerne misfarvninger og madrester mellem tænderne. For dér kommer hverken tandblegningsstrips eller tandpasta ind.


Derfor er det også en god idé at fortsætte med at bruge tandtråd dagligt, efter du er færdig med hjemme-tandblegningen.


Endelig er det også vigtigt, at du ikke går på kompromis med hverken dine almindelige tandplejerutiner eller almene tandsundhed.


Så har du valgt en tandblegningstandpasta, skal du huske at tjekke op på, om den også indeholder de samme aktive ingredienser, som en tandpasta gør. Disse ingredienser styrker og beskytter dine tænder og tandkød mod tandsygdomme. Så dem kan du ikke undvære. Indeholder tandblegningstandpastaen ikke dem, bør du supplere behandlingen med en almindelig tandpasta.


3. Fortsæt behandlingen, til du er tilfreds med resultatet


I mange kit til tandblegning hjemme er der strips eller blegetandpasta med til en behandling på et bestemt antal dage. Er det tilfældet, bør du overholde dette og ikke fortsætte behandlingen med endnu et kit, fordi du ikke er tilfreds. I andre kit kan du bare fortsætte behandlingen, til du er tilfreds med resultatet.


I begge tilfælde er spørgsmålet, om du rent faktisk er i stand til at foretage en objektiv vurdering af det resultat, behandlingen har givet dig. Samt om du risikerer, at der opstår slid- eller andre skader på tænder og tandkød ved at forlænge behandlingen.


For selvfølgelig vil du jo helst have et lige så kridhvidt smil som fotomodeller og dem i din omgangskreds, der har flotte tænder. Men spørgsmålet er, om du rent faktisk kan få det. For som allerede nævnt er der ikke to sæt tænder, der er ens.


Har en eller flere af dine tænder f.eks. en død nerve (pulpa) på grund af et stort hul eller et slag kan den ikke bleges ved brug af tandblegningsstrips eller tandblegningstanspasta, og det vil være nødvendigt, at du tager forbi tandlægen, for at få tanden bleget indefra. Eller lider du af en af de arvelige sygdomme, som kan give misfarvede tænder, kan du måske heller ikke opnå det ønskede resultat.


Derfor er tandlægen reelt set den eneste, som kan bedømme resultatet korrekt ud fra en grundig undersøgelse af dine tænder.


Den bedste hjemmetandblegning


Som du kan se, kan du – med en grundig nærlæsning af varedeklarationen – godt finde sikre produkter til blegning af tænderne derhjemme.


Det store spørgsmål er bare, om du har fundet det mest optimale produkt til netop dine tænder. Og om du kan blive tilfreds med resultatet – og afgøre, hvornår du har opnået det resultat, som rent faktisk er muligt for de tænder, du har.


Vil du være helt sikker på, at du har fundet den bedste behandling til din tandblegning hjemme og løbende få en objektiv vurdering af resultatet?


Så bør du vælge en helt anden løsning: Nemlig at hente appen Adent Health til din smartphone.

Det er en app, som er opbygget omkring en kunstig intelligens. Den er udviklet på baggrund af erfaringerne fra mere end 40.000 tandlægetimers arbejde med tandblegning, mundhygiejne og tandsundhed.


Når du åbner appen første gang, starter du med at tage billeder af dine tænder fra appen med dit mobilkamera. Bare følg vejledningen i appen.


Ud fra billederne vurderer appen misfarvningen på dine tænder, udvælger det mest velegnede, gennemtestede og sikre produkt til tandblegningen og lægger en plan for processen, så du ikke får beskadiget tænder eller tandkød. Produktet og alt nødvendigt tilbehør kan købes direkte fra appen.


Undervejs i processen tager du nye billeder af tænderne. Ud fra dem får du så appens vurdering af fremdriften, samt hvornår du har opnået det.


Så vil du have den bedste hjemmetandblegning, bør du:

 1. Downloade appen fra din app-store, og lade den analysere dine tænder.

 2. Få en målrettet plan, som fjerner misfarvningen uden at skade dine tænder.

 3. Få dit flotte smil tilbage, så du ikke er bange for at grine og smile til andre.


Så download appen her, og kom i gang allerede i dag.

Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page