top of page

Mundskyl og klorhexidin – alt hvad du bør vide

Opdateret: 17. maj 2023

Mundskyl er velegnet til at rense munden for bakterier, give en ekstra fluoridbeskyttelse og reducere dårlig ånde. Klorhexidin bruges til at reducere bakteriedannelsen ved sår, blister og forbrændinger i munden. Læs med her, og find ud af, hvornår du bruger hvad – og hvilken rolle mundskyllevæske har i din daglige tandplejerutine?


Mundskyl og klorhexidin – alt hvad du bør vide
Mundskyl og klorhexidin – alt hvad du bør vide

Mundskyl er et godt supplement til tandbørstning og tandtråd. Både som en del af den daglige mundhygiejne. Eller i løbet af dagen til at hæmme bakterievæksten i munden mellem de to daglige tandbørstninger.


Hvad er mundskyl?


Mundskyl er en væske, som indeholder bakteriedræbende midler, der reducerer bakterieudviklingen i munden. Med de rette aktive ingredienser har mundskyllevæske en påviselig effekt mod både plak og tandkødsbetændelse. Det viser videnskabelige studier.


Oftest indeholder væsken også en eller anden form for smag, som giver en frisk ånde. Nogle mundskyllevæsker indeholder derudover også fluorid og i nogle tilfælde mindre koncentrationer af klorhexidin.


Du kan også bruge klorhexidin til at skylle munden med. Det anbefales dog kun at bruge i en kortere periode. F.eks. i forbindelse med sår eller blister i munden, når du er ved at få visdomstænder, eller efter du er blevet opereret i munden.


Hvordan bruger du mundskyl?


Mundskyl bruges ved, at du gurgler munden med mundskyllevæsken, så den kommer rundt i hele mundhulen. Ved gurglingen kan du også være heldig at få løsnet nogle af de madrester, som sidder mellem tænderne.

  1. Hæld den anbefalede dosis, som står på emballagen, op i et bæger eller i flaskens hætte.

  2. Hæld mundskyllevæsken i munden, og gurgl i 20-30 sekunder, så væsken fordeles i hele munden.

  3. Når du er færdig med at gurgle munden, spyttes den brugte mundskyllevæske ud igen.

Står der en anden fremgangsmåde på emballagen på din mundskyllevæske, bør du altid følge denne.


Er det farligt at sluge mundskyl?


Hvis du synker alt eller noget af mundskyllevæsken ved et uheld, er det som sådan ikke farligt. Du må bare ikke sluge det hver eneste gang, du bruger det.


Brug af mundskyl i forbindelse med tandbørstningen


Mange bruger mundskyl som det sidste trin af deres daglige mundhygiejnerutine. Morgen, aften eller begge gange.


Det er uheldigt.


For hvis du bruger mundskyl i op til en halv time efter, du har børstet tænder, reducerer du effekten af tandpastaens fluoridindhold. Det samme gælder i øvrigt, hvis du spiser lige efter, du har børstet tænder.


I stedet anbefales det, at du først bruger tandtråd, derefter mundskyl og så slutter af med tandbørstning. Det giver den mest effektive mundhygiejne-rutine.


Husk i øvrigt kun at spytte ud efter endt tandbørstning og ikke at skylle/gurgle munden efter med vand, når du er færdig med at børste tænderne. Derved skyller du det effektive fluorid væk, som er med til at beskytte tænderne og tandkødet mod bakterier frem til næste tandbørstning.


Kan mundskyl erstatte tandbørstningen?


Du kan ikke erstatte tandbørstningen med en gang mundskyl. For mundskyl fjerner ikke bakteriebelægningerne på tænderne. Der er det kun tandbørsten, tandtråd og en såkaldt mellemrums- eller interdentalbørste, som kan.


Men det er et godt supplement – både til din mundhygiejnerutine og til at hæmme bakterievæksten og give en friskere ånde i løbet af dagen.


Hvad hjælper mundskyl på?


De bakteriedræbende midler, som mundskyllevæsken indeholder, reducerer bakteriefloraen i mundhulen og kan nå områder i munden, som en tandbørste eller tandtråd ikke kan. F.eks. i en rille, fure eller fossa i tænderne, som er placeret på steder, hvor tandbørsten ikke kan komme til.


Samtidig giver aktive ingredienser, som f.eks. zink acetat, som findes i nogle mundskyllemidler, en frisk ånde i en kortere eller længere periode, efter du har skyllet munden.


Derfor vil du opleve en positiv effekt ved at bruge mundskyl i forbindelse med de to daglige børstninger af tænderne. Eller 1-2 gange mellem tandbørstningerne morgen og aften.


Er der klorhexidin i mundskyllevæsken, kan brug ud over 2-3 uger risikere at give misfarvninger af tænderne.


Er mundskyl godt for tænderne?


Mundskyllevæske kan ikke erstatte din daglige mundhygiejne-rutine. Heller ikke selvom mundskyllevæsken indeholder fluorid.


For dels skal fluoriderne bringes i tæt kontakt med tænderne. Og dels indeholder mundskyl i bedste fald kun halvt så meget fluorid som tandpasta. Derfor giver mundskyl med fluorid ikke tilnærmelsesvis den samme effekt som tandbørstning med tandpasta med fluorid.


Men fluoridtilsætningen i mundskyllevæsken giver et ekstra tilskud til den fluoridbeskyttelse, som du får fra tandbørstningen. Særligt hvis du bruger mundskyl i forbindelse med din tandplejerutine om aftenen, før du går i seng.


Mundskyl mod dårlig ånde


Mange bruger mundskyl som middel mod dårlig ånde.


Udfordringen er bare, at mundskyl alene ikke kan fjerne årsagen til den dårlige ånde. Men med de rigtige aktive ingredienser kan det reducere de svovlforbindelser i mundhulen, som giver den dårlige ånde.


Den hyppigste årsag til dårlig ånde skyldes nemlig bakteriebelægninger mellem og på tænderne og tungen. Dem kan du kun reducere effektivt ved hjælp af tandbørste, tandtråd og eventuelt en mellemrumsbørste.


Lider du af dårlig ånde, kan du også med fordel udvide den daglige tandbørstning med at børste tungen. Eller anskaffe en særlig tungeskraber til at fjerne bakteriebelægningen på tungen. Samt supplere med brug af mundskyllemiddel.


Hjælper det ikke, bør du kontakte din tandlæge for at få afklaret årsagen til den dårlige ånde. For dårlig ånde kan også skyldes tandkødsbetændelse eller parodontitis.


Hvornår skal jeg bruge klorhexidin?


Du kan også skylle munden med klorhexidin. Det bør du dog kun gøre, hvis du f.eks.:

  • Lige er blevet opereret i munden.

  • Har en virus i mundhulen.

  • Har andre sår eller blister i munden.

  • Har brændt mund eller tunge på varm mad.

  • Er ved at få eller har fået fjernet visdomstænder.

  • Er i behandling for parodontitis (parodontose).


Hvor kan du købe klorhexidin?


Du kan købe klorhexidin mundskyl på apoteket, hos Matas og Normal, i supermarkeder med håndkøbsudsalg og i webshops.


Det er dog ekstremt vigtigt, at du kun anvender decideret klorhexidin mundskyllevæske. Den normale klorhexidin, som du desinficerer sår med på huden, har en alt for høj koncentration af klorhexidin til indvortes brug.


Hvordan virker klorhexidin mundskyllevæske?


Klorhexidin er bakteriedræbende, og kan i nogen grad være med til at fremme helingen af operations- og andre sår i munden.


Altså er klorhexidin ikke noget, du bør bruge til mundskyl i hverdagen.


Bivirkninger ved at bruge klorhexidin som mundskyl


Bruger du klorhexidin som mundskyl i meget mere end 2-3 uger, risikerer du en række kedelige bivirkninger.


Først og fremmest risikerer du at misfarve tænderne ved længere tids brug af klorhexidin som mundskyllevæske. Tilsvarende kan der også opstå misfarvning af tungen.


Men hvad der er endnu værre, er, at længere tids brug af klorhexidin kan påvirke bakteriefaunaen i mundhulen. Her hjælper en del af de naturligt forekommende bakterier i munden os med både at smage og fordøje maden.


Vigtigt at bruge den rigtige tandpasta sammen med klorhexidin mundskyl


Skal du bruge klorhexidin mundskyllevæske til at desinficere et operationssår, er det vigtigt, at du vælger en tandpasta uden skummemiddel. For skummemidlet ophæver den bakteriedræbende virkning fra klorhexidin.


Du kan godt finde en tandpasta uden skummemiddel. Men hvis du venter med at bruge klorhexidin mundskyl til en time efter tandbørstningen, burde det ikke have indflydelse på effekten. Tilsvarende kan du også gurgle med klorhexidin mundskyllevæske en time før tandbørstningen og undgå den nedsættende effekt fra skummemidlet.


Anbefaler Adent at bruge mundskyl?


Vores Adent Health app til din smartphone hjælper dig med at få renere tænder og en bedre mundhygiejne. Det gør den ud fra en række billeder af dine tænder, som du selv tager med smartphonens kamera.


Ud fra en analyse af billederne kommer appen så med en række anbefalinger til din mundhygiejne.

Her medtager vi mundskyl som en del af den skræddersyede behandlingspakke, hvis det vurderes relevant som et supplement til din daglige tandplejerutine.


Det gør vi blandt andet for at give dig en friskere ånde i hverdagen og som en ekstra fluoridbeskyttelse om natten. I andre tilfælde kan appen også anbefale brug af mundskyllemidler med tee tree oil, som kan reducere inflammationer. Eller kaliumnitrat, som reducerer isninger i sensitive tænder.


Så afhængig af hvad du døjer med af tandproblemer, tilbyder Adent Health appen mundskyl med de rigtige aktive ingredienser til at afhjælpe dem.Ofte stillede spørgsmål


Kan du bruge klorhexidin mundskyl til sår?

Klorhexidin er en antiseptisk opløsning, der kan dræbe bakterier og reducere risikoen for infektion i både ind- og udvortes sår. Koncentrationen af klorhexidin i mundskyl er dog så lav, at det kun har en meget begrænset effekt at bruge mundskyl med klorhexidin til at desinficere sår med. Her skal du i stedet købe klorhexidin i en opløsning, der passer til henholdsvis indvortes og udvortes sårdesinfektion.

Kan klorhexidin fjerne tandkødsbetændelse?


Tandpleje, der føles som self-care.

Giv din tandplejerutine et boost og se flotte resultater.

header-iphone-mockups-2 zusanna.png
bottom of page